Člověk musí jíst už pohledem, přesvědčuje česká cukrářka, která dělala i u michelinského šéfkuchaře
Kateřina Neterdová už v 16 vyhrávala cukrářské soutěže. Jako šéfcukrářku si jí vybral Pohlreich. A na několik let zakotvila v dublinské restauraci michelinského šéfkuchaře Garyho Rhodese.
„Byla to čest se s Garym seznámit a pracovat v jeho restauraci. Měla jsem strašnou trému a hodně jsem se toho bála. Jsem Češka a Irové a Angličani k sobě jen tak nikoho nepustí,“ svěřuje se Kateřina Neterdová Tereze Kostkové.
„Je to neskutečnej člověk. Dělá úžasný věci. On mě inspiroval k tomu, jak moc důležité je dělat cukrařinu dobře. Člověk musí jíst už pohledem. Musí mít chuť do toho kousnout.“ vysvětluje Neterdová v Blízkých setkáních.
Čtěte také
Jako šéfcukrářku si jí vybral Zdeněk Pohlreich. „Byl to tenkrát jeden z mála podniků, kde se dorty nedělaly z pytlíku. Dnes už se snad situace změnila. Cukráři už pochopili, že musíte dělat z kvalitních surovin. Cukrařina je náročná, precizní a zdlouhavá práce.“
Vaří doma ona nebo manžel kuchař? Kolik druhů vánočního cukroví peče? Jak slaví s dětmi Vánoce?
Související
-
Pekl pro anglickou královnu. „Vdolky drobí pejskům. Má ráda čokoládu,“ říká Josef Maršálek
Cukrář Josef Maršálek se z moravské vísky dostal až do londýnského obchodního domu Harrods nebo Buckinghamského paláce. Bonbóny připravil i Tereze Kostkové.
-
„Co je v té mojí marmeládě? Termiti.“ Marmeládová královna u Terezy Kostkové
Blanka Milfaitová procestovala kus světa a všude vařila marmeládu. Její vyhlášenou „nejlepší marmeládu na světě“ ochutnala i britská královna.
-
Pořád čekáme, že věneček bude stát 12 korun. A pak se divíme, že nám nechutná, stěžuje si cukrářka
V gastronomii jsme už prý svět dohnali. „Pořád nám ale chybí cukrařina, čokoláda a zmrzlina,“ myslí si Iveta Fabešová. Kuchyň se učila spolu s Romanem Vaňkem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.