ČSSD odejde z vlády, když v želé, kde kdysi měla páteř, najde aspoň jednu kůstku, říká s nadsázkou komentátor Honzejk

1. červenec 2019

Nad zamotanou politickou situací nejen kolem jmenování (a nejmenování) ministra kultury se v nedělní debatě Názorů a argumentů u kulatého stolu zamýšleli komentátor Mladé fronty Dnes Petr Kolář, Hospodářských novin Petr Honzejk a Jindřich Šídlo ze serveru Seznam Zprávy.

Jindřich Šídlo: Zeman nebourá vládu, ale stát

Jindřich Šídlo

Prezidentu Zemanovi bude v září 75 let a před sebou má poslední tři a půl roku své dlouhé a mimořádně úspěšné politické dráhy.

Měla by sociální demokracie odejít z vlády, nebo ne? Tedy pokud se premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem nakonec nedohodnou na jmenování Michala Šmardy (ČSSD) ministrem kultury. „Sociální demokraté z vlády odejdou, pokud najdou alespoň kůstku v té oblasti želé, kde kdysi mívali páteř,“ říká v Českém rozhlase Plus záměrně s nadsázkou komentátor Petr Honzejk.

Podle Petra Koláře je vlastně jedno co ČSSD nakonec udělá, protože jejímu chování už rozumí málokdo.

ČSSD už nerozumí nikdo

„Člověk by rozuměl, kdyby řekli, jde o principiální otázku, jde o jednoho ministra a nám jde spíš o prosazování programu, tak ve vládě zůstáváme. Stejně tak bych rozuměl, kdyby řekli: prezident a premiér tady s námi vyorávají a jdeme okamžitě pryč. Co ale dělají dnes, kdy chvíli jdeme, za chvíli ne, tomu už nemůže rozumět vůbec nikdo. Už byl překročen Rubikon a je nevratné, aby je ještě někdo dnes bral vážně,“ domnívá se komentátor MF Dnes.

Babiš žalobu na prezidenta nikdy nepodá. Jeho kariéra stojí a padá s vůlí mstivého Zemana, myslí si opoziční poslankyně Němcová

Miroslava Němcová na ideové konferenci ODS

Noční hlasování o nedůvěře menšinové koaliční vládě ANO a ČSSD skončilo velmi těsně. Alespoň tak si to překládá poslankyně ODS Miroslava Němcová. Osobně jí ale šokovala jiná věc, a to že vláda nerespektuje Ústavu ČR, na kterou přísahá.

Jindřich Šídlo má podobný názor. „Není nač čekat,“ říká. „Úvaha, že pak budou jednou z malých parlamentních opozičních stran, stále platí, ale pokud si to nechají teď líbit, tak ztrácejí poslední zbytky vlastní důstojnosti. A ani se nemohou na sebe po ránu podívat do zrcadla,“ dodává komentátor Seznam Zpráv.     

Vše se točí kolem dvou hlavních aktérů – Antonína Staňka, kterého by měl ve funkci ministra nahradit místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

„Já byl postavou Staňka fascinován už někdy před rokem, kdy se stal ministrem. Taky to naznačuje, jak vlastně celá strana funguje, když se ministrem může stát člověk jako je Staněk. Je to bývalý primátor a jistě jde o nějaký vnitrostranický pokus uklidnit ČSSD na Moravě, nicméně slyšel někdy někdo dřív jméno Staněk?“ ptá se.

Vítězem chce být Zeman 

Diskutují (zleva) komentátoři  Petr Kolář (MFD), Jindřich Šídlo (Seznam), Petr Honzejk (HN) a moderátor debaty Petr Schwarz

Podle Honzejka se dlouho zdálo, že si Zeman a Babiš jsou schopni vzájemně vycházet vstříc.

„Teď to vypadá, že se prezident rozhodl, že vítězem bude on. Staví Babiše do pozice, která se mu moc nelíbí. Zároveň tlačí ČSSD k odchodu z vlády, což zas nechce Babiš. Jemu se totiž za podpory KSČM, a nepřímo i SPD, vládne dobře. Kdyby měl vládnout s SPD, má problémy v zahraničí, ale taky s vlastními poslanci,“ myslí si Honzejk.

Dál tvrdí, že Zeman se svou moc rozhodl maximalizovat a vše vzít jen do vlastních rukou. „Už dnes tak jede i proti Babišovi.“

Jak by dopadly předčasné volby? Má je dnes vůbec někdo zájem vyvolat? A jak celý spor Zeman vs. Babiš a ČSSD dopadne? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Názory a argumenty. Ptal se Petr Schwarz.

autoři: Petr Schwarz , lup
Spustit audio

Související