Cosmopolitan – koktejl z televizního seriálu Sex ve městě

Jak vznikl dnes slavný koktejl Cosmopolitan je trochu nejasné. Mnozí tento nápoj vnímají jako moderní, ale jak se zdá, nápadně podobný recept na Cosmopolitan se objevil už v knižním návodu v roce 1934.

Růžová historie

Za začátek míchání tohoto nápoje se pokládají 70. léta minulého století, kdy byl Cosmopolitan umíchán hned několika barmany nezávisle na sobě. Mnoho lidí se ale přiklání k tvrzení, že hlavním průkopníkem koktejlu Cosmopolitan byl John Cain, kterému patřilo několik populárních barů v San Franciscu.

Možná to ale byla slavná floridská barmanka Cheryl Cook. Někdy v roce 1985 či 1986 ji překvapilo, kolik lidí si objednává Martini jen proto, aby byli viděni s „martini skleničkou“ v ruce. To ji přivedlo na myšlenku namíchat drink, který by mohl pít každý a byl by vizuálně krásný ve skleničce na Martini. Tímto prakticky vznikl Cosmopolitan.

Cosmo pro Madonnu

Cosmopolitan, v Americe zvaný jako Cosmo, dnes zná snad každý. Tento drink se proslavil i díky Madonně. Ta ho pila při své návštěvě v Rainbow baru v New Yorku, a připravil jí ho světoznámý barman Dale DeGroff. Po její návštěvě barmanovi volalo spousta novinářů a ptali se, co to Madonna pila za sexy drink. Degroffovi se připisuje vznik Cosmopolitanu, ten to ale odmítá a říká, že pouze zkopíroval recept z knihy The Craft Of The Cocktail a přidal do něj Cointreau.

Barman Jan Braniš

Sex ve městě

Dnes si ale možná i vy spojíte slavný narůžovělý nápoj se čtveřicí dam: Carrie, Charlottou, Mirandou a Samanthou. Jde o hrdinky televizního seriálu Sex ve městě. Poprvé se ho na televizní obrazovce napily v roce 1990, a činily tak posléze kdykoliv, kdy se jako kamarádky sešly u skleničky. Odstartovaly tím obrovskou popularitu mezi mladými ženami. Jedna společnost zabývající se výrobou parfémů dokonce uvedla řadu parfémů, které měly napodobovat specifickou vůni Cosmopolitanu.

Nakonec se sami tvůrci seriálu rozhodli, že hrdinky s pitím Cosmopolitanu přestanou. V jednom z dílů se Miranda ptá Carrie, proč přestaly s jeho pitím. Dostane se jí odpovědi: „Protože začali všichni ostatní.“

Cosmopolitan se obvykle podává ve velké koktejlové sklenici, která se jinak používá na Martini.

Ingredience na 1 koktejl:
3 cl vodky, 2 cl cointreau (pomerančový likér), 4 cl brusinkového džusu, šťáva z ½ limetky, led a 1 plátek pomerančové kůry

Barman Jan Braniš při práci

Postup:
Necháme si předem namrazit sklenice na Martini. Potom do šejkru dáme vodku, pomerančový likér, brusinkový džus a čerstvou šťávu z ½ limetky. Vyšejkrujeme a posléze přelijeme nápoj přes barové sítko do vychlazené sklenice. Z pomeranče odkrojíme škrabkou na brambory jeden plátek pomerančové kůry tak, abychom s ní neukrojili i bílou hořkou dužinu. Pak zhruba 10 cm nad sklenicí s nápojem kůru přelomíme, aby se tím dostaly éterické oleje do nápoje – ovoněly ho. Nakonec vložíme kůru do nápoje a podáváme.

autoři: Patrik Rozehnal , Jan Braniš