Čokoládové kuličky k snídani? Pozor na vysoký obsah cukru, který nespasí ani přidané vitamíny

13. květen 2021

Snídat cereálie patří k trendům dnešní doby. Příprava takové snídaně nezabere žádný čas, bohužel z výživového hlediska příliš benefitů nepřináší. Na vině je hlavně přemíra cukru.  Mezinárodní srovnání kakaových lupínků navíc ukázalo chuťové preference Evropanů. Nejméně sladké cereálie snídají Rakušané, naopak Chorvati si rádi přisladí. 

Časopis dTest tentokrát cereálie testoval v rámci mezinárodního projektu Food PRO, který organizovala Evropská unie s cílem naučit nově vzniklé spotřebitelské organizace v malých státech, jak se testují potraviny.

Nám v tomto projektu připadla ještě spolu se Slovinskem a Rakouskem role učitelů, kteří měli kolegy z Chorvatska, Maďarska a Slovenska provést testovacím procesem. Jako vhodný výrobek k testování jsme vybrali kakaové cereálie. Jsou k sehnání ve všech zmiňovaných státech a také se dobře testují, přibližuje zákulisí mezinárodního testování redaktor Jan Maryška. 

Spíše sladkost

Snídaňové cereálie se svým složením přibližují sladkostem. Jíst by se tedy neměly denně

Hlavním bodem testování byla výživová hodnota cereálií. Měřili jsme obsah všech důležitých živin. Kolik obsahují cukru, vlákniny, bílkovin, minerálů a vitamínů, konkrétně železa a kyseliny listové.

A právě u vitamínů by měl spotřebitel zpozornět. „Řada cereálií se chlubí tím, že obsahují vitamíny. Jde ale o vitamíny uměle přidané. A rozdíly byly značné. V obohacených cereáliích bylo například kyseliny listové zhruba stokrát více.

Podle Jana Maryšky je potřeba brát přidané vitamíny s rezervou. Aby nám totiž zdroj pokryl naši potřebu vitamínů, museli bychom sníst zhruba 100 gramů cereálií. A to vysoce přesahuje doporučenou denní dávku cukru.

Jih miluje sladké

Všechny cereálie bohužel obsahují cukr. Průměrné české cereálie obsahují 24 % cukru. Pokud tedy výrobci uvádějí jako doporučenou denní dávku cereálií 30 gramů, dá nám to zhruba 7 gramů cukru. Pozor tedy u dětí. Cereálie fungují spíše jako dezert. Když už je jíst, tak občas, a ne na denní bázi, doporučuje Jan Maryška.

Mezinárodní formát testování umožnil rozlišit specifické chutě napříč státy. Nejmenší podíl cukru měli ve svých cereáliích Rakušané (kolem 22 % cukru), naopak rádi si přisladí ve Slovinsku a v Chorvatsku (28 %, jeden výrobek dokonce obsahoval 40 % cukru).

Výsledky dTestu:

Jedno z hlavních témat testu byla i dvojí kvalita potravin. Porovnání složení i následné laboratorní testy však ukázaly, že zástupný výrobek Nestlé Nesquik měl ve všech státech stejné složení. Žádný výrobek se také z hlediska intenzity sladké i kakaové chuti nelišil od ostatních. 

Nepříjemné překvapení bylo, že ze 17 testovaných českých vzorků si rovných 10 odneslo pouze dostatečnou známku za výživové hodnoty. Na vině byl cukr. Nejlépe hodnocený výrobek měl známku dobrou.

Spustit audio

Související