Co všechno prezident může a nemůže dělat s ústavou?

11. květen 2017

Už v roce 2013 rozpoutalo chování Miloše Zemana debatu o ústavě a ústavních zvyklostech. Už tehdy na dotazy posluchačů odpovídali expert na ústavní právo Jan Kysela a komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

„Ústava je kostra, na níž stojí stát. Jsou v ní pravidla, podle kterých stát funguje a chová se vůči občanovi.“ Expert na ústavní právo Jan Kysela v roce 2013 připomínal, že už přímá volba prezidenta rozhodně znamená velký zásah do jejího soukolí.

Ústava je dotvářena praxí

„Ústava je ale taky do značné míry dotvářena praxí. A aniž bychom ji museli výslovně změnit, její význam se může posunout. Můžeme se shodnout na tom, že prezident může více, než jsme si mysleli. Anebo se na tom neshodneme,“ upozorňoval Kysela.


Budeme-li mít slušné ústavní aktéry, tak se s nezměněnou ústavou dá velmi dobře žít. Pokud je mít nebudeme, tak si ani zpřesňováním ústavy nepomůžeme.

Proč měnit ústavu?

„Bylo by krajně nešťastné se pod dojmy z politického chování prezidenta rozhodnout pro zbrklé změny ústavy. Přinesly by víc potíží, než kolik by jich odstranili,“ radil už v roce 2013 komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

K čemu jsou ústavní zvyklosti?

„V ústavě nikdy nemůže být všechno. Stát prochází nenápadnými proměnami a není možné vymyslet základní zákon, který by počítal se vším. Proto jsou tak důležité ústavní zvyklosti.“ S tím souhlasí i Kysela. Podle něj ústavní zvyklosti nejsou z povahy věci vynutitelné. Ale jsou důležité.

autor: ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.