Co všechno může způsobit kyslíkový stan? Adam Sedlák debutuje filmem Domestik

30. červen 2018

Film o kolech, ale bez kol. I tak by se dal charakterizovat film Domestik režiséra Adama Sedláka. A snad i proto, že sám jako režisér bere film spíše jako festivalový, tak byl zařazen do hlavní soutěže karlovarského festivalu.

„Ve filmu neuvidíte žádný závod, vše je záměrně osekané,“ popisuje Adam Sedlák v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným v mobilním stánku na karlovarské promenádě.

Film Domestik získal celkem 2 nominace na Českého lva. Podívejte se, s kým o ceny bojuje. O vítězích se rozhodne 23. března 2019.

Když sledoval slavný cyklistický závod Tour de France, tak si kladl otázku, co vlastně takový cyklista dělá. A tak vznikl snímek Domestik – příběh o cyklistovi, který nemůže nikdy vyhrát, protože jede na úkor svého týmu. Snaží se přitom být co nejlepší, začne dopovat a do svého bytu si nainstaluje kyslíkový stan.

„Lidé říkají, že den, dva po zhlédnutí filmu na něj myslí, to je úspěch,“ pochvaluje si, a zároveň přiznává, že nepočítá s příliš velkou návštěvností v kinech – bude se spíše promítat na festivalech a jezdit po světě.

Do Varů přijedou Tim Robbins nebo Robert Pattison, filmový festival vzdá poctu i Miloši Formanovi

Robert Pattison

Letní kino v Karlových Varech zřejmě během 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu přivítá víc návštěvníků, než bylo v minulých letech obvyklé. Kromě festivalových projekcí se v něm bude konat Večer města Karlovy Vary i Den s Českým rozhlasem. V Letním kině se navíc už v sobotu představí jedna z hvězd letošního ročníku Tim Robbins. 

Za scénář k filmu dostal v roce 2015 cenu, od té doby sháněl peníze. „Je to jinačí projekt než v normální české produkci,“ vysvětluje.

Záměrem přitom bylo obsadit neznámé herce, ale diváci musí uvěřit, že jde o cyklistu. A tak hlavní protagonista Jiří Konvalinka absolvoval šestiměsíční trénink, aby uměl jezdit na cyklistických válcích.

A co Adam Sedlák chystá do budoucna? Třeba dokument o tenisovém Fedcupu z roku 1986, který se hrál v Praze na Štvanici. Tehdy proti sobě nastoupily tenistky Martina Navrátilová a Hana Mandlíková.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio