To, co tělo vyloučilo, musíme zpět dodat, připomíná odborník. Jak se projevuje dehydratace?

10. duben 2022

Někteří lidé rádi chodí do sauny nebo cvičí ve 42 stupních, aby se vypotili a dostali z těla škodlivé látky. To je podle předsedy Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče Pavla Těšínského dobře. „Je to součást otužování, ale pozor, jakýkoliv pobyt v horkém prostředí vede ke zvýšeným ztrátám vody a elektrolytů,“ zdůrazňuje Těšínský. Proč tělo volá po vodě, když nás něco bolí?

Jak funguje naše tělo, jaké bolesti našeho těla souvisí s tím, že máme nedostatek vody?

Naše tělo je tvořeno z dvou třetin vodou. I taková pevná tkáň jako kost obsahuje podíl vody. A voda se vyskytuje v buňkách, mezibuněčném prostoru a také v cévách. A neustále probíhá výměna vody a elektrolytu, to znamená sodíku, draslíku, chloridu, vápníku a dalších elementů, a jedině díky tomu, že jsou rozpuštěné ve vodě.

Čtěte také

Jak je to s tělem při fyzické zátěži? Jak jste to zvládnul, když jste šel v Himálajích šest tisíc metrů nad mořem?

Potřebujeme dostatek vody. Zdravý organismus se dobře vyrovná, když příjem tekutiny bude vyšší. Naopak je to horší, tekutinu si odněkud nevezmete. Během dlouhodobého fyzického výkonu je třeba dát tělu dostatek tekutiny z toho důvodu, že dochází k jejich velkým ztrátám, především odpařováním, a to nejenom potem, ale i z dechu. Tam, kde je nedostatek tekutiny, dochází k tomu, že preferenčně jsou krví a kyslíkem zásobeny životně důležité orgány, což jsou srdce a plíce, zatím co ty, které nejsou pro život absolutně důležité, což jsou trávící trakt a ledviny, mohou být prokrveny hůře. A to může být problémem.

A jak jste si v Himálajích hlídal vodu?

Není to úplně jednoduché, protože ve vysokých výškách, kde je mráz, není voda v tekutém stavu a musíte si ji opatřit. A to tím, že ohříváte sníh nebo nasekaný led. Musíte dbát na to, abyste měla tekutiny dostatek, jinak se to hodně projeví.

Když je tělo dehydrované, které svaly nás budu bolet?

Budou nás bolet svaly všechny. Sval potřebuje tekutinu, prokrvení, které je dáno oběhem cirkulující tekutiny, čily krve, plazmy, elektrolytů. Sval se může přihlásit bolestí tehdy, když jeho funkce je nějakým způsobem zhoršena. Sval může mluvit bolestí.

Jak by strava měla vypadat, abychom nemuseli doplňovat žádné vitamíny?

Abych byl upřímný, v současné době žijeme v nadbytku. I když některé příspěvky na sociálních sítích tvrdí pravý opak, tak naše možnosti co se týče zajištění stravy a různých doplňků jsou nadbytečné. A také si myslím, že existuje určitá mediální masáž ze strany průmyslu, obchodu v tom, že potřebujeme nutně doplnit naši dietu různými mikronutrienty. Nemyslím si, že to je stoprocentně pravda. Tam, kde je deficit spojený s nemocí, tam je to indikováno. Ale vyvážená strava nám dává dostatek jak makronutrientů, což jsou proteiny, cukry, tuky, tak i mikronutrientů, vitamínů a stopových prvků.

Kdy se z bolesti stává nemoc a ne jen příznak problému? A co nám nedostatek vody dělá s myšlením? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související