Co si povídají andulky. Zjistí Vojta o čem si vyprávějí, i když jim lidé vůbec nerozumí?

14. listopad 2021

Znáte andulky vlnkované? Malé papoušky, co pořád švitoří a cvrlikají a nikdo netuší, co vlastně vykládají? Vojta si tuze přál mít jednoho takového ptáčka doma.

Čte: Marika Procházková
Napsala: Hana Primusová
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 14. 9. 2020

Rodiče mu slíbili, že se rozhodnou podle jeho pololetního vysvědčení. Jak to nakonec dopadlo? 

Pan učitel Badyán

Vojta přinesl ze školy vysvědčení, na kterém byla kromě spousty jedniček bohužel i špatná známka z matematiky. Bylo to jasné. Vojta nedostane slíbenou andulku a místo toho bude muset chodit na doučování k panu Badyánovi, který sidoučováním matematiky přivydělával k důchodu. To bude otrava! A nebo ne?

Bručoun pan Kotrč

Poté, co Vojta chodil nal doučování matematiky k panu Badyánovi, neuvěřitelně se zlepšil a na vysvědčení už měl jedničku! A jeho rodiče rozhodli, že si konečně zaslouží andulku a společně šli k chovateli papoušků, panu Kotrčovi. Pan Kotrč byl však velký bručoun, který si víc rozumí s ptáky než s lidmi. Jakse jeho andulky jmenují? A kolik si jich Vojta odnese?

Operetní zpěvák

Slavnému opernímu zpěvákovi, panu Borácovi, se jednou v jeho staromládeneckém bytě objevil docela malý ptáček, celý žlutý, jako z pohlednice. Pana Boráce hned napadlo, že se jedná o kuře. Bylo to ale opravdu kuřátko? A co s ním pan Borác udělal? O tom vám bude vyprávět Hajaja.

Maminka se zlobí

Za vysvědčení dostal Vojta pár andulek. Samečka pojmenoval Badyán, podle svéhoučitele matematiky, samičce dal jméno Einsteinka po slavném vědci. Vojtův tatínek si andulky rychle oblíbil a rád si s nimi povídal, maminka si k nim však bohužel žádný vztah nenašla. Proč? Čím se její vztah změní? To si poslechněte v Hajajovi!

Nečekaná návštěva

Chovatel andulek pan Kotrč byl bručoun. S lidmi skoro nikdy nemluvil, zato si stále něco povídal se svými andulkami. Ale od té doby, co k němu začal chodit Vojta, jako by se něco změnilo! A co teprve, když ho přijde navštívit Hedvika - paní se zrzavými culíky, která vypadá jako Pipi Dlouhá Punčocha ve středním věku. Jak to, že s Hedvikou se panu Kotrčovi povídá tak snadno?

Paní Slavíčková

Anna Slavíčková měla jednu velkou zálibu - malovala! Ale ne cokoli, malovala výhradně jen ptáky. V každé volné chvilce popadla blok a vyrazila do přírody. Kosi, špačci, vlaštovky, sýkorky, drozdové i vrabci, ti všichni už měli v jejím bloku svůj portrét, a zdaleka ne jenom jeden. A teď se Hedvika rozhodla malovat andulky... Za kým tato talentovaná umělkyně půjde? Kdo jí pomůže?

Zamilovaní kamarádi

Vojtovi se zdálo, že každý má někoho do páru: maminka tatínka, pan učitel Badyán paní Slavíčkovou, chovatel andulek pan Kotrč Hedviku... Skoro nikdo si s ním nepovídal a on se cítil sám. Ještě že měl svoje dvě andulky. Ty sice také tvořily pár, ale přesto si s Vojtou povídaly. Jakou novinku pro Vojtu mají tatínek s maminkou? A kdy mu to konečně řeknou?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio