Co si dát v zimě k snídani. Záleží, jestli jste skřivánci, nebo sovy, radí výživový poradce

28. leden 2022

Možná vás překvapí, že v zimě bychom měli jíst jinak než v létě. Naše tělo potřebuje více prohřát. A opravdu musí každý snídat? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Ivan Mach je výživový poradce, který lidem radí, co jíst, aby byli zdraví a plní energie. Jakou dobrotu vybrat k snídani, když nám má energie vydržet co nejdéle? Po čem mají sáhnout ti, kteří brzo vstávají, a po čem naopak ti, co si rádi přispí? O tom všem si s Ivanem povídal Roman Víšek.

Čtěte také

Důležité podle Ivana je, abychom v zimě jedli zimně a z toho, co jsme si v létě a na podzim uložili. „Říká se, že sama zelenina a ovoce si ukládají na podzim to nejlepší do plodů a do kořenů, takže když je člověk v zimě jí, tak má k dispozici vitamíny v nejhutnější formě.“ Zároveň také radí, že bychom měli dát přednost domácím druhům na rozdíl od těch dovážených.

Potraviny, které vás zahřejí

A jaké dobroty jsou tedy pro zimu nejvhodnější? „Typickou zahřívací potravinou je maso. Na trávení masa musí tělo vynaložit hodně energie, takže maso přispívá k jeho vnitřnímu zahřátí. Dále jsou to třeba vnitřnosti, křen, červená řepa, kurkuma, skořice a další koření.“

Nejlepším tekutým nápojem do zimního období je podle Ivana zázvorový čaj s medem. „Podobně jako křen tělo zahřívá, a když do něj přidáme med, je to ten nejlepší nápoj na zimu. Maminka ho může dětem připravit i do školy, protože se dá pít i studený.“

Zázvor, med a čaj (ilustrační foto)

Sovičky bez snídaně

Dříve měli také odborníci za to, že snídat musí prostě každý, i když zrovna nemá chuť. „Ukázalo se ale, že hodně záleží na tom, jestli chodíte spát pozdě a pozdě vstáváte (sovičky), nebo jestli naopak chodíte brzy spát a brzy vstáváte (skřivánci). Sovičkám se snídaně nedoporučuje. Každý by se tedy nad sebou měl zamyslet, jestli je skřivánek, nebo sova, a podle toho zvolil nejvhodnější způsob stravování,“ radí na závěr Ivan.

Co byste jako skřivánci měli snídat? A jakou nápaditou svačinku si lze připravit? A víte, jak vašemu tělu prospěje třeba skořice? To všechno se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Roman Víšek , Hok
Spustit audio

Související