Co s odpadem po úklidu zahrady?

7. říjen 2002
Pod kůži

Vezmeme to popořadě a začneme úklidem zahrady. Tu je potřeba před zimou vyčistit a odpad nějakým způsobem zlikvidovat. Dost často to řeší zahrádkáři pálením suchého listí a trávy. Jenže od léta platí zákon, který obcím dává možnost pálení omezit a nebo i zakázat.

"Tam se říká, že v otevřených ohništích a podobných jde spalovat jen dřevo, dřevěné uhlí a suché dřevěné materiály a neměly by být kontaminovány chemickými látkami, přičemž orgán obce může nařízením stanovit podmínky pro spalování rostlinných materiálů a nebo to spalování přímo zakázat," vysvětluje náměstkyně ministra životního prostředí Eva Tylová.

Podotýká, že takové omezování zákon v žádném případě obcím nenařizuje. Je to tedy na uvážení radnic. "Pokud bude nutno v té obci ten problém řešit, občané si budou stěžovat, obec bude v nějaké uzavřené kotlině, která je špatně větraná, tak samozřejmě bude situace, kdy obec do toho může vstoupit a zakázat spalování. Jinak ta obec může ten problém upravit i určitým režimem, že prostě třeba vymezí den nebo období, kdy to lze a pak tedy třeba období, které je vázáno převážně špatné podmínky například, tak spalování může vyloučit,"

V případě, že obec zakáže spalování úplně, musí ale najít náhradní řešení, jak zlikvidovat odpad ze zahrádek. "Tedy pokud obec dá k dispozici vaky nebo nějaké jiné kontejnery na shrabané listí nebo podobné nečistoty, tak je tedy možné to zakázat a likvidovat takto," vysvětluje Tylová.

Horší znečištění ovzduší, ale samozřejmě způsobují především teď na podzim a v zimě kotle a kamna na uhlí. I tady mají podle Evy Tylové obce právo zakázat spalování některých druhů pevných paliv. "Druhů, které jsou méně kvalitní, to znamená, že obsahují velké množství nespalitelných látek nebo unikání toxických látek, jako je například energetické uhlí, lignit, úpravy uhlí a proplástky," upřesňuje.

Ten, kdo tedy takovými palivy topí, musí v případě takového zákazu přejít na jiný druh, který méně znečišťuje ovzduší.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio

Více z pořadu