Co nezanechá stopu v hlavě, duši nebo srdci, to nestojí za povídání. To je krédo Tomáše Ruska

2. červenec 2016

Profesionální průvodce Tomáš Rusek potřebuje být stále na cestách. Úspěšný běžec, cyklista a objevitel málo probádaných končin, se snaží svůj život prožít na plno. Rád se toulá po Himalájích, oblíbil si Bhútán a teď v létě si často ve Francii připomíná vůni levandulových polí.

Na cestách tráví Tomáš Rusek více než šest měsíců v roce.

A když má volno, odpočívá rád v Čechách na horách.

Svět začal poznávat už v době, kdy učil biochemii a velel Ústřední knihovně na Veterinární univerzitě v Brně. Jako průkopník a reprezentant ČSSR a ČR v ultramaratonu, při přípravě etapových běhů a při závodech v ultramaratonech a rogainingu po celé Evropě, v Americe, v Africe, v Asii i u protinožců.

Snažím se uspokojení, které mi cestování přináší, promítnout do uspokojení a štěstí těch, kteří se se mnou na cesty vydávají.Tomáš Rusek, profesionální průvodce

Poznávání bylo pro Tomáše Ruska důležitější než případná vítězství. Dosud je držitelem českých rekordů v běhu na 24 hodin: 263,144 km a na 48 hodin: 433,384 km.

Po ukončení aktivní sportovní kariéry začal využívat svých zkušeností a jazykových znalostí pro přípravu cest i pro pohodové turisty pohybující se především na kole, ale i pěšky.

O své letní tipy na dovolenou a zážitky z cest se s vámi Tomáš Rusek podělí v sobotu 2. července 2016 po 18. hodině.

K poslechu vás zve Eva Boudová.

Profesionální průvodce Tomáš Rusek potřebuje být stále na cestách
autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.