Co chystáme ke Dni boje za svobodu a demokracii 2018

16. listopad 2018

17. listopadu připomeneme ve vysílání vězně komunistických kriminálů, budeme se zabývat našimi dějinami a jejich reflexí, vydáme se na karneval a uvedeme studentskou tvorbu.

VYBÍRÁME Z PROGRAMU:

17. listopadu
9:00 Hledání dějin
Jsem přesvědčen, že věci, na které žehráme, mají hodně staré kořeny, říká Karel Hvížďala v knižním rozhovoru s Jiřím Přibáněm.
O mytologizaci i prospěšnosti vědomí vlastních dějin, o české státnosti a identitě s oběma autory hovořila Milena M. Marešová.

14:00 Rozhlasové jeviště

Josef Kainar: Ubu se vrací
Dramatická variace na téma Alfréda Jarryho.

19:00 Concerto Bohemia
Přímý přenos slavnostního koncertu vítězů 26. ročníku rozhlasové soutěže studentských a žákovských souborů ze Žofína v Praze. Uvádí Václav Žmolík.

 

Hledání dějin je knižní rozhovor Karla Hvížďaly s Jiřím Přibáněm o mytologizaci i prospěšnosti vědomí vlastních dějin a o české státnosti – rozsáhlý rozhovor s oběma autory uvedeme ve Víkendové příloze.

Totalitní minulost připomenou verše a úvahy Zdeňka Rotrekla v  básnivém jazzovém podvečeru s názvem Vlast žalář národ doživotí.

V součinnosti s projektem 100 roků satiry vzniklým při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a iniciativě Sametové posvícení se letos k pěstění demokracie, svobody projevu a kultivaci veřejné debaty stavíme aktivně – právě za pomoci satiry jako prostředku společenské obrody a uvolnění. V průběhu celého týdne jsme v řadě Kontexty prošli historií české satiry od vzniku první republiky až dodnes. Páteční Reflexe: Divadlo! se zaobíraly fenoménem karnevalu a karnevalovým průvodem Sametové posvícení. 17. listopadu na tuhle atmosféru navážeme – a to klasikou v žánru. Povídku Obecní volby Jaroslava Haška uvedeme před polednem, odpoledne nás čeká Kainarova variace na jarryovské téma Ubu. V inscenaci Ubu se baví režisérky Hany Burešové exceluje jako děsivě nenažraný a mocichtivý páprda Leoš Suchařípa.

Revoluce vře stále pod povrchem. Rituál je dobrý způsob, jak to krotit, říkají organizátoři Sametového posvícení

Sametové posvícení - 2017

Už po sedmé projde letos na 17. listopadu centrem Prahy satiricko-karnevalový průvod Sametové posvícení. Občanské iniciativy, neziskové organizace a studenti středních i vysokých škol se v něm prostřednictvím masek, kostýmů a satirických pamfletů vyjádří k palčivým problémům a otázkám současné české společnosti.

Jelikož 17. listopadu je také Mezinárodním dnem studenstva – zapojujeme do vysílání i studenty českých středních škol a konzervatoří. V rámci dopolední Víkendové přílohy vyhlásíme vítěze podzimní Literární soutěže o nejlepší satirický pamflet, kterou Vltava vyvolala spolu se subjekty tvořící projekt 100 roků satiry. Pět vítězných textů vybrala i studentská porota z pražské DAMU a doputovali k nám ze středních škol z Třeboně, Mladé Boleslavi, Prahy i Ostravy.

Večer patří přímému přenosu koncertu vítězů studentské rozhlasové hudební soutěže Concerto Bohemia 2018 z pražského Žofína uvádí studentské a žákovské soubory Václav Žmolík.

autor: Petr Gojda
Spustit audio