ČNB chystá zpřísnění hypoték. Vlastní nemovitost není lidské právo, říká Rusnok

11. červen 2018

Česká ekonomika roste už několik let solidním tempem, nezaměstnanost je nejnižší v celé Evropské unii a mzdy by letos měly podle prognózy hospodářské komory růst o 8,6 procenta. Zároveň ale někteří odborníci tvrdí, že se ekonomika tzv. přehřívá.

Podle guvernéra České národní banky (ČNB) Jiřího Rusnoka to je poznat na trhu nemovitostí a především práce. V Česku je nejvyšší zaměstnanost v moderní historii, zároveň jsou ale statisíce volných pracovních míst, která nelze obsadit.

Čtěte takéRusnok: česká ekonomika se přehřívá, lidé nejsou a už není kde brát

„Jsme mírně nad konstrukční rychlostí naší ekonomiky. Bezpečná rychlost znamená, že nevznikají nové nerovnováhy v oblasti inflace, trhu práce nebo v zahraničním obchodu,“ vysvětluje Rusnok s tím, že ekonomika by ideálně měla růst okolo 3 procent HDP, odhad na letošní rok je o půl až jedno procento vyšší.

Omezení hypoték

Banky podle informací ČTK očekávají, že v úterý dojde ke zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték. Rusnok připomíná, že ČNB už před rokem vydala upozornění pro banky, aby vedle poměru výše úvěru k ceně nemovitosti zohledňovaly i další ukazatele.

U nás panuje určitá fetišizace vlastnického bydlení a představa, že je to téměř lidské právo. Tak to není. V Německu ve vlastním bydlí ani ne polovina lidí.
Jiří Rusnok

Objevily se informace, že by například splátka neměla překročit 40 procent čistého měsíčního příjmu a celková výše dluhů pak osminásobek čistého ročního příjmu. Rusnok nechce být konkrétní ohledně připravovaného opatření, není prý ale na místě mluvit o dramatickém zpřísnění poskytování hypoték.

„Centrální banka nemá zájem nikomu upírat možnost pořídit si bydlení. Jde nám o to, aby se banky nedostávaly do nadměrných rizik,“ upozorňuje guvernér.

autoři: Jan Bumba , ert

Související