Člověk najde obrovskou sílu, když zjistí, že ho to baví, pochvaluje si učitelka Magdalena Málková

28. březen 2023

Je Den učitelů a ona sama je oceňovanou pedagožkou. Zní to paradoxně, ale k učení se dostala následkem vážné nemoci, kdy se rozhodla změnit život. „Bylo to to nejlepší rozhodnutí,“ hodnotí dnes. Platí pořád heslo „škola hrou“? Za co si váží Komenského? Kolik škol založila? Proč je důležité učit se učit a dá se změnit zaběhlý systém školství?

Magdalena Málková se v nemocnici rozhodla změnit od základu svůj život. „Koukala jsem tam do stropu a řekla si, že takhle už dál nechci. Pracovala jsem tehdy v nadnárodní firmě a připadala si jako robot, který vyplňuje tabulky. Rozhodla jsem se překopat svůj život a šla dělat učitelku. Všichni si mysleli, že jsem se úplně zbláznila,“ vzpomíná.

„Člověk najde obrovskou sílu, když zjistí, že ho to baví. Dřív byl každý den stejný, teď mám každý den jiný a je to to nejlepší, co jsem mohla udělat. Vykročila jsem z té svojí škatulky a přede mnou se otevřel barevný svět, ve kterém jsem se chvilku potácela, ale nakonec jsem ráda, že jsem si tím mohla projít,“ uzavírá Magdalena Málková.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.