Členy kladenského klubu Petasites spojuje smysl pro recesi a přátelství

22. březen 2024

Pokud rádi hrajete karty, určitě vám neušlo, že se v sobotu 13. dubna bude v Kladně konat už 40. ročník Národního mistrovství v Lóře, karetní hře, jejíž pravidla sestavil kladenský klub Petasites. Letos ale turnaj proběhne v režii klubu naposledy. Petasites je dnes sice znám jako zakladatel tohoto mistrovství, jedná se ale o klub, který je postavený na čirém přátelství a jeho hlavní náplní je zábava a recese.

Klub Petasites vznikl na základech skutečného nerozlučného přátelství devíti kamarádů ze školy. Rozhodli se proto založit klub, který by stál na přesně daných klubových zákonech a stanovách. Psal se rok 1967 a všichni budoucí členové se sjeli na zakládající schůzi do Bočkova mlýna nedaleko Uhnoště, aby odhlasovali založení klubu i jeho přesná a především přísná pravidla. Ostatně Petasites je latinský název pro rostlinu devětsil. Původně bylo devět zakládajících členů, z patnácti členů současných je dnes v klubu stále ještě pět zakladatelů.

Klub Petasites si po celou dobu pečlivě vedl kroniky o svých akcích -  například o divadelní hře Skoroperníková chaloupka, kterou členové vymysleli a hráli pro zábavu

V Petasites si členství pouze za klubový příspěvek nekoupíte. Budoucí člen musí prokázat sounáležitost, schopnost spolupráce, dobré nápady a hlavně smysl pro recesi. Když se během mnoha akcí zájemce prověří, o jeho přijetí za nového člena se pak hlasováním rozhoduje na další výroční schůzi. Mezi dalšími pravidly bylo i to, že se členem klubu nesměla stát žena a členové si dokonce vymysleli vlastní klubovou hymnu. Tehdy ještě netušili, že se jejich budoucí manželky spřátelí a budou se samostatně scházet. A navíc členům klubu – tedy svým manželům i fandit.

Pravidla klubu ještě více stmelila pevná přátelství

Z dnešního hlediska se nám sice mohou tato pravidla zdát zvláštní, když se ale dnes zakládající členové ohlížejí za celou historií, ví, že by jejich dávná přátelství bez klubu těžko vydržela po celý život. Klub všechny stmelil a díky kronikáři, který pečlivě vedl kroniky, měli navíc všechny své aktivity detailně zdokumentované.

Klub Petasites si po celou dobu pečlivě vedl kroniky o svých akcích - hlavní náplní byla vždy zábava a recese

Bylo co sepisovat a zašlé fotky jsou dodnes svědectvím, jak se členové dokázali bavit a co znamená legrace a přátelství prožívané formou společných akcí a úzké spolupráce. Společně se řešily i případné problémy každého člena a členové klubu se dokázali vzájemně podržet i v různých životních nesnázích.

Nejrůznější zábavné akce plné recese

Klub Petasites vznikal v době, kdy mělo přátelství jiný a mnohem důležitější význam. Členové dnes vzpomínají, že se tehdy jako velmi blízcí přátelé vzájemně potřebovali. Vše začalo organizováním ANY – tedy amatérské netradiční atletiky. Co si pod tím představit? Například disciplíny jako skok do vany, letní běh na lyžích upevněných kolmo na boty aneb „Jeriové podraz“…ale také „Hogopytlplivoběh“ nebo „Tour de bil“ a mnoho dalších. To byly akce se sportovním nádechem.

Dodnes se všichni smějí například recesistnímu soudnímu procesu s kohoutem, který terorizoval kladenské drůbežárny, nebo nejdražším sněhulákem, který odpočíval od zimní sněhové nadílky ve velkém mrazáku půl roku, než byl v létě přenesen zpět do přírody a vyhrál tak pro Petasites další cenu v soutěži recesí s jiným podobně založeným klubem. Akcí bylo skutečně mnoho a všichni, kdo se dnes nudí a neví, co s volným časem, by se mohli dodnes inspirovat. Mezi mnoha aktivitami nechybělo ani společné divadlo, kde se hrály známé pohádky, ovšem přetvořené do zcela nečekaných dějů.

Šlo především o společnou přípravu

Klub Petasites najdete zaznamenán i v Muzeu rekordů Pehlřimov - svědčí o tom i tento certifikát

Když někdo dostal nějaký zajímavý nápad co podniknout, ostatní ho dále rozvíjeli a dotáhli až do naprosté absurdity. Během organizace si pak každý rozdělil své úkoly. Dodnes aktivity klubu sbližují všechny členy a lákají nové zájemce.

Pro širokou veřejnost se ale Petasites proslavil především jako zakladatel Národního mistrovství v Lóře – tedy karetní hře, jejíž pravidla také sestavil. Hra si získala takovou oblibu, že se letos už po čtyřicáté v Kladně sejdou hráči z celé republiky. Pokud karty hrajete, přihlašte se na poslední turnaj organizovaný klubem Petasites. Kdo tuto štafetu jako pořadatel do budoucích let přebere ještě v tuto chvíli není jasné.

Tradiční atmosféru v režii svého zakladatele můžete prožít v sobotu 13. dubna v Kladně v Domě kultury. Stačí se přihlásit.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.