Citrusy lze pěstovat doma od semínka, ale z neroubované rostliny se nedočkáte plodů, říká pěstitel

25. leden 2022

Citrusy pocházejí ze Středomoří a to znamená, že pěstitel se musí pokusit vytvořit jim podobné podmínky. Ideální je mít citrusy přes léto na zahradě a s podzimem a klesajícími teplotami je stěhovat do prostor, kde se teplota pohybuje kolem 15 stupňů.

Dnes už je možné koupit i speciálně namíchaný substrát pro pěstování citrusů, ale vystačíte si i s běžným substrátem pro pokojové rostliny, jen je potřeba ho vylehčit pískem. Substrát by měl být mírně kyselý až neutrální.

Citrusy lze pěstovat od semínka, ale z neroubované rostliny se nedočkáte plodů. Proto kurátor Botanické zahrady v Teplicích Jan Ptáček doporučuje koupit sazeničku a přidává ještě jednu radu: „Roubovaná sazenice může vykvést třeba už rok po naroubování, ale je lepší první květy nebo vyvíjející se plody odstranit a nechat rostlinu asi tři roky zesílit a načerpat dost energie pro vytvoření plodů.“

Zálivku aplikujeme vždy až po úplném vyschnutí substrátu, citrusy nemají rády „nohy v mokru“, v podmisce by neměla stát voda. A ke hnojení poslouží běžné univerzální hnojivo – ovšem jen v sezóně, přes zimu necháme citrus v klidu.

Spustit audio