Cítila jsem se jako éterická baletka... než z váhy vypadl lísteček. Omeletky s Halinou Pawlowskou

28. listopad 2021

Někdy vážíme brambory, někdy si nevážíme sami sebe, někdy nad někým cítíme převahu a málokdy nás někdo chce zlatem vyvážit. Tématem dnešních Omeletek na Dvojce bude nejenom váha tělesná, ale také mezilidské vztahy.

Mého tatínka si jeho krajané nesmírně vážili. Jednou jsme na to ale pěkně doplatili, vypráví Halina Pawlowská.

Z Ukrajiny totiž přijel známý léčitel, vyhledal otce, nesmírně obdivoval jeho verše a na znamení síly a zdaru ho prohlédl a předepsal mu speciální bylinkový čaj. Otec si ho nechal v lékárně připravit a nám řekl: ,Když je ten čaj dobrý pro mě, bude dobrý i pro vás! Budete ho pít taky! Třikrát denně!‘

Ten čaj byl strašně hnusný. S maminkou jsme byly šťastné, když došel. Otec ale tvrdil, že mu udělal nesmírně dobře, a že ho budeme pít dál, ať babička najde pytlík od léčitele, aby v lékárně věděli, jak ho namíchat. Babička ho nemohla najít – až já ho objevila v koši na odpadky a pochopila jsem, proč byl tak hnusný. Na sáčku bylo totiž napsáno: Třikrát denně – koupel nohou!

Úcta k rodičům

Nedávno Halina Pawlowská probírala s kamarádkami téma, jak moc si ony samy vážily svých rodičů a zda si jich teď váží jejich děti. Marně jsem vzpomínala na situace, kdy by bylo patrné, že si mně má dcera a syn váží, a vybavilo se mi jen, jak jsme nedávno byli na chalupě.

Bylo krásně a mě popadla romantická nálada a šla jsem se sama projít do lesa. Byla jsem pryč asi hodinu, když mi zazvonil mobil. A z něj na mě dcera dramaticky vychrlila: ,Ježiš, to jsem ráda, že‘s to zvedla! Teď přiběhla sousedka, že tu prej v okolí přepadli nějakou babu. Tak jsem o tebe měla hroznej strach!‘

Okamžitě sestupte!

O svém nejhorším dietním zážitku Halina Pawlowská již několikrát vyprávěla. „Na váhu jsem naposledy stoupla v Toskánsku. Na přímořském korzu byla stará váha, jak je někdy vidět v lékárnách. Člověk do ní vhodí minci a z váhy pak vypadne  lísteček s cifrou.

Říkala jsem si, že nejsem blázen, nebudu se tady přece vážit, kazit si náladu, ale po třech nedělích, kdy jsem jedla jen rajčata, papriky, okurky a občas rybu, jsem měla pocit, že jsem vychrtlá éterická baletka. A tak jsem jednou ráno na tu váhu vstoupila. Velmi dlouho to v té váze rachtalo a škrundalo a pak z ní vypadl papírek, na kterém bylo napsáno: Tato váha je určena pouze pro jednu osobu, prosíme ostatní, okamžitě sestupte!

V Omeletkách ještě zazní příspěvek posluchačky Zdenky Schovánkové James Bond. Dozvíte se, čeho si váží muzikant David Kraus. Halina Pawlowská přečte svoji povídku O kultůře sexu a přidá recept na kuřecí stehýnka, která prý miloval monacký kníže Rainier.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.