Čistý trestní rejstřík, dobrá fyzická kondice a zodpovědný přístup k práci, tyto požadavky musí splňovat takzvaný sčítací komisař

28. leden 2021 15:55

Největší letošní operace hned vedle vánočního provozu - tak označuje Česká pošta chystané sčítání lidí, domů a bytů. Jen v Jihočeském kraji teď kvůli tomu shání bezmála tisíc dvě stě brigádníků. Ti mají pomáhat s rozvozem formulářů do jednotlivých domácností a kromě toho budou například lidem pomáhat i s jejich vyplňováním.

„Počítáme s tím, že se do sčítání zapojí i naši zaměstnanci, pošťáci. Ale vzhledem k epidemické situaci potřebujeme i brigádníky. Nejvíce jich sháníme v Budějovicích a okresních městech,“ vysvětluje Stanislav Hodinka, vedoucí podpory logistiky českobudějovické pobočky České pošty. Hlavními požadavky pro uchazeče jsou tři věci - zodpovědný přístup, dobrá fyzická kondice a čistý trestní rejstřík. Práce bude probíhat ve více vlnách. Půjde o dohodu o provedení práce nebo o dohodu o pracovní činnosti, podle Hodinky bude brigáda od osmého do osmnáctého března a od čtrnáctého dubna do jedenáctého května.

Brigádníci musí nejprve absolvovat rozsáhlé školení, na kterém se například dozví, v jaké lokalitě budou práci vykonávat nebo kdy budou formuláře rozdávat a sbírat. Kvůli aktuálním opatřením proti šíření koronaviru se hlavní část školení odehraje na dálku.

Školení má začít už v půlce února, volných míst je ale zatím stále velké množství. Přesto se Česká pošta nedostatku brigádníků neobává.

Sčítání začne 27. března a skončí 11. května. Kromě klasických papírových formulářů budou moct lidé potřebné dokumenty vyplnit také online z pohodlí domova.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio