Číst si u stolu ve společnosti je vrchol pohrdání, říká Ladislav Špaček, ale sami za jistých okolností můžeme

Čtení při jídle se obecně považuje za nešvar. Podle fyziologů je prospěšnější, když se soustředíme na jídlo. Nicméně ze společenského hlediska je možné si u stolu číst. Ale má to svoje pravidla.

Před sto lety už i Jiří Guth Jarkovský povoloval čtení u jídla, a ten byl hodně přísný. Povoluje se ovšem pouze tehdy, jsme-li u stolu sami. Pokud sedíme u stolu s dámou a čteme si, je to považováno za vrchol arogance a okázalého pohrdání.

Čtení mezi chody povoleno

Pokud jsme v kavárně nebo restauraci sami u stolu, můžeme si otevřít noviny a číst si. Správně bychom měli číst pouze mezi chody, to znamená při čekání na další chod. Jakmile nám talíř přistane na stole, složíme noviny a pustíme se do jídla. Pak si je můžeme zase otevřít při čekání třeba na moučník.

Číst bychom měli pouze noviny, to znamená něco řekněme lehkého. Knihu vezmeme do ruky pouze u moučníků a u kávy. Kniha je považována za něco vážného a seriózního. A k tomu se káva hodí lépe než řízek s bramborovým salátem.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.