Císařský trhanec s povidly

25. únor 2016

Máte rádi sladké a jste už trochu přejedeni tradičními recepty? Dnes vám dodáme potřebnou inspiraci.

Tedy spíše naše posluchačka Irena, která nám poslala recept na vídeňský kaiserschmarren neboli trhanec. Pro čtyři porce budete potřebovat:

  • 500 ml mléka
  • 4 vejce
  • 200 g dětské krupičky
  • 50 g rozinek
  • 40 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • špetku soli
  • citronovou kůru
  • skořicový cukr na posypání

V mléce rozšleháme krupici, cukr, sůl, vaječné žloutky a přidáme citronovou kůru. Zvlášť vyšleháme sníh z bílků a přidáme do těsta spolu s vypranými rozinkami.

Těsto vylijeme na pánev, v tradiční verzi litinovou, a na másle opečeme z jedné strany. Teď přichází na řadu vidlička, kterou těsto roztrháme. Vzniklé kousky pak dopečeme dokřupava i z té druhé.

Konečnou úpravu ale provádíme až na talíři. Každý si svou porci může polít povidly, nebo borůvkovým sirupem. Zbývá už jen posypat skořicovým cukrem a popřát dobrou chuť!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka