Císařský trhanec s povidly
Máte rádi sladké a jste už trochu přejedeni tradičními recepty? Dnes vám dodáme potřebnou inspiraci.
Tedy spíše naše posluchačka Irena, která nám poslala recept na vídeňský kaiserschmarren neboli trhanec. Pro čtyři porce budete potřebovat:
- 500 ml mléka
- 4 vejce
- 200 g dětské krupičky
- 50 g rozinek
- 40 g másla
- 2 lžíce cukru
- špetku soli
- citronovou kůru
- skořicový cukr na posypání
V mléce rozšleháme krupici, cukr, sůl, vaječné žloutky a přidáme citronovou kůru. Zvlášť vyšleháme sníh z bílků a přidáme do těsta spolu s vypranými rozinkami.
Těsto vylijeme na pánev, v tradiční verzi litinovou, a na másle opečeme z jedné strany. Teď přichází na řadu vidlička, kterou těsto roztrháme. Vzniklé kousky pak dopečeme dokřupava i z té druhé.
Konečnou úpravu ale provádíme až na talíři. Každý si svou porci může polít povidly, nebo borůvkovým sirupem. Zbývá už jen posypat skořicovým cukrem a popřát dobrou chuť!
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.