Čína protestuje proti chystané schůzce Merkelové s dalajlámou

15. září 2007

Čína protestuje proti plánovanému setkání německé kancléřky Angely Merkelové s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Soukromá schůzka se má uskutečnit příští týden na půdě berlínského kancléřství. Peking si kvůli tomu už předvolal německého velvyslance.

Pro čínskou vládu je dalajláma "separatistickým politikem", který se údajně pod pláštíkem boje za autonomii pro Tibet snaží docílit jeho odtržení od Číny. Světoví státníci, kteří se s držitelem Nobelovy ceny setkávají, tak musejí počítat s tvrdou kritikou Pekingu. Čína dokonce nezřídka sahá k otevřenému nátlaku na tu kterou zemi a upozorňuje na možné "zhoršení vzájemných vztahů".

Šéfka spolkové vlády se už jednou s tibetským duchovním vůdcem setkala. Tehdy však ještě "pouze" vedla německou opozici. Angela Merkelová klade na otázku lidských práv velký důraz.

Během oficiální návštěvy Ruska na sebe třeba upozornila setkáním s představiteli nevládních organizací. Hned při první schůzce s Georgem Bushem ve funkci spolkové kancléřky zase neváhala šéfa Bílého domu vyzvat k uzavření věznice na základně Guantánamo.

autoři: Jiří Hošek , mta
Spustit audio