Čína je největším odběratelem pian Petrof. Podle ředitelky tam ale roste i počet plagiátů

4. leden 2019

Zuzana Ceralová Petrofová je generální ředitelkou slavné české firmy na výrobu akustických pian, která letos slaví 155 let od svého založení. Drží se na trhu už pět generací, přestože za dob komunistického režimu měl slavný podnik namále. Dnes ale vyváží do 65 zemí světa, především do Asie.

„Bavili jsme se s dědou o tom, jak to bylo dřív, ale nevěděli jsme, co se děje za branami,“ popisuje smutnou dobu, kdy ‘všechno patřilo všem‘. „Jediné, co jsme věděli, bylo, že se hodně obchoduje směrem na východ, a to bylo tak všechno.“

Současný trend se ubírá stejným směrem „Síly se koncentrují od Ruska na východ a naším největším odběratelem je Čína. Oni chtějí utrácet za kvalitní tradiční evropské zboží a kupují si od nás ty nejdražší kusy. Ale rostou možnosti plagiátů, které oni umí, takže máme v Číně stále svého právníka a maily chodí skoro denně. Zatím nám to nenarušuje tržby, ani vztahy, ale vždycky se objeví někdo, kdo tak trochu švindluje.“

Výroba klavírů Petrof

Nejen to je ale pro firmu úskalím. „Čína je obrovské území. Někde je zima a sucho, jinde ohromná vlhkost. Nástroje mohou praskat. Máme laboratoře, kde všechno tohle simulujeme. Musíme dělat všechno pro to, aby zákazník dostal kvalitní nástroj,“ vysvětluje Zuzana Ceralová Petrofová.

Co všechno zaznamenala historie firmy? Jak se dá zvádnout její vedení a rodina? Do jaké míry se dá modernizovat výroba, která je založená hlavně na ruční práci? 

autor: vlk
Spustit audio

Související