Cimrmanolog Miloň Čepelka

24. duben 2014

Ve svém středečně-čtvrtečním Nočním proudu uvítal autor a moderátor této rozhlasové diskotéky Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze svých nočních hostů. Tentokrát jím byl muž vpravdě renesančních rozměrů – zakládající člen Divadla Járy Cimrmana, herec, rozhlasový i pódiový moderátor, šansoniér, textař, básník, prozaik, scenárista, dramatik Miloň Čepelka. Šíře jeho záběru připomíná génia, kterého pomohl objevit.

Miloň Čepelka (narozen 23. září 1936 v Pohoří u Opočna) absolvoval středoškolská studia na reálném gymnáziu v Dobrušce a poté Vysokou školu pedagogickou v Praze (1954 – 1958, obor český jazyk a literatura). Tři roky učil na základní škole v Novém Kníně a v roce 1961 přesídlil do Prahy, kde se stal redaktorem Československého rozhlasu. Přivedl ho tam kamarád Jiří Šebánek, který ho zasvěcoval do tajů rozhlasového řemesla. V roce 1967 spolu zahájili – jako zakládající členové – slavnou éru Divadla Járy Cimrmana.V budově na Vinohradské třídě Miloň Čepelka setrval až do září roku 1969. Ale protože doba začala přituhovat a hrozil mu vyhazov ze zaměstnání, vydal se Miloň Čepelka raději na nejistou dráhu umělce ve svobodném povolání, tedy na volnou nohu.

Je autorem několika televizních a rozhlasových her, pohádek, hezké řádky písňových textů, zábavných a literárních pořadů, novel, několika básnických sbírek a povídkových knížek. Z jeho literární tvorby připomeňme namátkou svazky Když se dnes nevrátím (básnická sbírka, 1964), Běží ježek alejí (básničky pro děti, 1965), Pět nocí k úplňku (básnická sbírka, 1990), Abeceda lásky (dtto, 1995), Dvě básně o smrti (1997), Mandel sonetů (básnická sbírka, 2003), Poklesky rozverné snoubenky (novcela, 2007), Příliš mnoho pohřbů aneb Když květiny promluví (novela, 2008), Deník Haiku (básnická sbírka, 2009), Bezdětný otec a syn (novela, 2010), Svědectví inspektora Toufara a jiné povídky (2011) či A jestli neumřu... a jiné povídky (2013).

Po roce 1990 začal Miloň Čepelka připravovat na stanici Praha Českého rozhlasu Dechovkovou hitparádu a zahájil mimo jiné spolupráci s českobudějovickým studiem Českého rozhlasu. Výrazně se podílel na všech představeních a nahrávkách Divadla Járy Cimrmana, nejnověji na mimořádném úspěchu CD a DVD Proso, tedy na prvním a jediném koncertním provedení „slavných melodií odcizených ze stejnojmenné operetní fresky Járy Cimrmana“. Koncert se odehrál 13. července loňského roku v pražské Smetanově síni Obecního domu, kde zpěváky Adrianu Kohútkovou (soprán), Tomáše Černého (tenor) a Miloně Čepelku (tenor buffo) doprovodil Český národní symfonický orchestr pod taktovkou světově proslulého dirigenta Libora Peška. Záznam z tohoto jedinečného koncertu se okamžitě po vydání vyšvihl na první místo přehledu nejprodávanějších hudebních nosičů v České republice.

Písně s texty Miloně Čepelky nazpívali na desky mimo jiné Marta Kubišová, Eva Pilarová, Karel Hála, Jaromír Mayer, Viktor Sodoma a Laďka Kozderková.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.