Cílem je rozmluvit seniora, říká k praktikám energošmejdů Petr Šmelhaus, právník z dTestu

7. prosinec 2021

Do spotřebitelské poradny dTestu přijde každý rok 48 tisíc dotazů, poznamenal vedoucí právního oddělení Petr Šmelhaus. Většina je od lidí, kteří překročili šedesátku.

O podomních obchodních a energošmejdech se hodně mluví, ale jejich aktivity neustávají. „Oni jsou velmi kreativní, zaměřují se na starší lidi, kteří už nemají takové sociální kontakty,“ upozorňuje Petr Šmelhaus.

Rozhovor u dveří nebo u branky přetaví ve svůj prospěch. Cílem je rozmluvit seniora. Rizikem jsou i některé e-shopy. Senioři začali ve velké míře používat internet a musí řešit jeho nástrahy.“

Zjistěte si, jaké mají lidé zkušenosti

Je výhodnější uzavřít smlouvu na energie se známým dodavatelem? „Dodavatelů je celá řada. Neznamená, že když jsou menší, tak jsou špatní. Podíval bych se na internetu, jaké s nimi mají lidé zkušenosti,“ radí Petr Šmehaus.

Co dělat, když smlouvu podepíšete a za dva dny zjistíte, že je to podvod? „Pokud jste ji uzavřeli mimo obchodní prostory, po telefonu, po internetu, můžete ji zrušit do 14 dnů. Složitější je, když podepíšete plnou moc a zprostředkovatel ji uzavřel v provozovně.“

Co dělat, když s fixovanou cenou dodavatel hýbe? Kdy přijde vyuúčtování od Bohemea Energy? Převažuje při nabídkách podobní prodej nebo telefonický kontakt?

Spustit audio

Související