Chybí na Planetě opic hospoda? Opi hledají pospolitost v džungli, hrdinové Starého dubu v krčmě

10. květen 2024

Aleš, Vít a Tomáš se ve studiu sešli mimo jiné proto, aby probrali, zda lze snáze najít něco podobného civilizaci v postapokalyptickém světě snímku Království Planeta opic nebo ve staré anglické knajpě, kde do úst proudí pinty piva a ven zase nenávist ke všemu odlišnému a cizímu. Nakonec právě veterán britského filmového realismu Ken Loach zažehl pochodně citu v notně okoralých čelistních srdcích.

„Je to teda království, nebo planeta?“ rozhořčuje se Aleš nad kostrbatým distribučním názvem nového příspěvku do opičí franšízy. „Je to spíš kmen,“ odpovídá vědoucně Vítek a dodává, že režisér Wes Ball poměrně důstojně navazuje na trilogii z minulé dekády, jíž se dařilo aktualizovat původní ságu a přinést nová témata i uhrančivou postapo atmosféru. „Je to docela hezká pocta původní Planetě opic, ale že by to do kánonu přinášelo něco inovativního se říct nedá.“

Tomáš se na pomalu budovanou epiku uprostřed džungle napojil o něco méně. Možná proto, že to sice viděl a slyšel v Dolby Atmos, ale jen na jedno ucho. „Přes působivý vizuál jde o dramaturgicky rozklížené dílo, které připomíná problémy mnoha začínajících či restartovaných franšíz. Sledujeme prolog k potenciálně skvělému filmu, který ale přijde až příště.“ Naštěstí skvělý film přišel, když Ken Loach usadil čelistní trio do putyky jménem Starý dub a víc než důstojně se rozloučil s režijní kariérou.

Kolik želv potkal Tonda a byla to romantika? Jakou má Aleš představu o sobě? A našel v Quebecu povahu lásky? Jak se rožní Tom Brady? Co provedla Jennifer? A co se stalo za hranicemi Evropy? Čelisti, urážka v živém přenosu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.