Chvíle s krásnými romantickými hlasy, málo ohranými písničkami Karla Gotta i novozélandskou hvězdou

25. březen 2024

Krásné hlasy vzbuzující romantickou náladu, tak by se dala pojmenovat schůzka s písničkami a nahrávkami staršího data, kterou nabízí pořad Světla ramp. A její první třetina bude zároveň poctou nejslavnějšímu českému zpěvákovi druhé poloviny dvacátého století, našemu Zlatému slavíkovi Karlu Gottovi a v následné řadě rovněž textaři Jiřímu Štaidlovi.

Jednou z těch vybraných a málo ohraných Gottových písniček, které slovy opatřil Jiří Štaidl, bude pohotová předělávka amerického hitu, vlastně one hit wonder, holandské kapely Tee-Set, v obou případech se shodným názvem Ma Belle Amie.

A s krásnými hlasy se vypravíme do světa. Sir John Rowles se stal nepochybně nejslavnějším zpěvákem Nového Zélandu a přinejmenším dvěma velkými hity (If I Only Had Time a Hush... Not A Word To Mary) se po světě proslavil.

John Rowles se narodil na Whakatane na Novém Zélandu a je po otci maorského původu. Otec hrál profesionálně ragby, matka byla Evropanka. Delší čas zpíval v Las Vegas, v Los Angeles a na Havaji a sdílel stejné pódium s hvězdami jako Elvis Presley a Tom Jones.

Z Nového Zélandu, který nemusí z celosvětového hlediska znamenat jenom ragby, ale také pop music, v rámci Společenství národů přeletíme na Britské ostrovy, kde se v Manchesteru v poslední březnový den roku 1944, tedy před 80 roky, narodil zpěvák Malcolm Roberts.

Svým vokálním výrazem a středoproudovým repertoárem vhodně ladí s naším výběrem. Reprezentoval obdobný typ zpěváků, jako byli Engelbert Humperdinck, Vince Hill nebo Des O´Connor, zaměření především na ženské publikum.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související