Chtěli jsme vytvořit něco výjimečného, na co bychom mohli být pyšní, představuje knihu Rozhlasto historik Dušan Radovanovič

12. květen 2023

Český rozhlas vydává publikaci ke svým stoletým narozeninám. „Dělala se zhruba rok, ale už tři roky předtím jsme o ni začali přemýšlet,“ popisuje proces vzniku Dušan Radovanovič, historik a vedoucí Archivních a rozhlasových fondů. Je všechno v knize jen a pouze z rozhlasového archivu? Lze knihu i poslouchat? A může historie historika něčím překvapit? Co teď Dušana Radovanoviče čeká a kam by posluchače rád pozval?

Kniha Rozhlasto zachycuje století rozhlasového vysílání prostřednictvím fotografií, plakátů a dokumentů. „Když má rozhlas sto let, chtěli jsme vytvořit něco výjimečného, na co bychom mohli být pyšní. Nechtěli jsme, aby to byla jen obrazová kniha. Kromě chronologických kapitol je tam i hra, která je pro čtenáře překvapením.“

RADIOTÉKA.CZ

Práce na knize nebyla jednoduchá. „Staré fotky byly třeba na skle nebo plesnivé. Jsme rozhlas, takže fotky byly tak trochu bokem. Hodně materiálů jsme museli z knihy vyřadit. Zásadní věci se nám tam podařilo dostat, ale z herců tam není třeba Rudolf Hrušínský. Proč? Byla by to kniha o hercích, ne o rozhlasu,“ vysvětluje vedoucí Archivních a rozhlasových fondů.

K debatám mezi tvůrci docházelo. „Vždycky se ale musíte dohodnout. Naslouchal jsem svým kolegům, ale na konci jsem si bral definitivní slovo. Pište si, že to nebylo jednoduché,“ uzavírá Dušan Radovanovič v Blízkých setkáních, které se vysílaly ze Světa knihy v pražských Holešovicích.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související