Chovanec neporušil zákon, když kvůli kompromitující fotografii oslovil tajné služby

14. říjen 2015

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD podle poslanců neporušil zákon, když se kvůli údajně kompromitující fotografii obrátil na tajné služby. O jednání sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) požádal sám Chovanec. Reagoval tak na podezření opozice, že BIS oslovil neoprávněně.

Ministr vnitra požádal komisi o slyšení po vystoupení poslankyně ODS Jany Černochové. Ta ve sněmovně označila Chovancův postup za zarážející. „Zpravodajské služby může úkolovat pouze vláda či prezident s vědomím vlády,“ uvedla.

Podle Marka Bendy z ODS se kontrolní komise zabývá činností Bezpečnostní informační služby, nikoliv aktivitami ministrů. Proto byl na jednání pozván ředitel BIS Jiří Lang.

„Sdělil nám, jak se nakládá s kterýmkoliv podnětem, který je vždycky – ať je od občana, ministra, nebo vlády jako celku – vyhodnocen, zda je v souladu se zákonem,“ shrnul Benda.

„A pokud je, tak s ním případně Bezpečnostní informační služba pracuje. Takže z tohoto hlediska neshledáváme žádný problém v tom, že by došlo k zneužití Bezpečnostní informační služby, a toto jsme také v usnesení konstatovali,“ dodal.

Chovanec komisi mimo jiné vysvětlil, proč se vlastně na BIS obrátil: „Oslovil jsem ji proto, že jsem získal informace, které nasvědčovaly tomu, že se připravuje určitá dehonestační kampaň. Kdybych už měl v té době k dispozici inkriminovanou fotografii, podal bych trestní oznámení standardní cestou.“

Podle něj může Bezpečnostní informační službu využít každý občan. „Vzhledem k tomu, že se mohlo jednat o de facto snahu poškodit člena vlády, obrátil jsem se na BIS. Takto se může na tajné služby obrátit kterýkoliv občan. Je na tajné službě, aby vyhodnotila, jestli informaci využije, nebo nevyužije,“ upozornil Chovanec.

Ministr vnitra už také poté, co obdržel údajnou fotomontáž, na níž je s nahou dívkou, podal trestní oznámení. Minulý týden doplnil informace, které by podle něj měly nasměrovat policii k zadavateli.

Našel se i pravděpodobný originál fotografie, na kterém Chovanec není. Podle serveru Neovlivní.cz vznikl základ podvrženého snímku v Plzni. Hudební klub Pantheon chtěl fotografii původně použít k propagaci. Majitelé tvrdí, že jim fotky někdo ukradl.

autor: vma
Spustit audio