Chorvatští cestáři přes 10 let špatně účtovali mýtné na dálnicích

18. duben 2014

Za používání chorvatských dálnic platili motoristi přes 10 let jinak, než měli. Chorvatští cestáři totiž před lety chybovali při výpočtu mýtného. Po revizi ceníků se zjistilo, že z více než 3 tisíc placených úseků byla správně zpoplatněna jen asi čtvrtina.

Poplatky za chorvatské dálnice se účtují podle počtu kilometrů v jednotlivých úsecích a za jeden kilometr je pro každou kategorii vozidel stanovená jednotná sazba.

Obě firmy, které v Chorvatsku dálnice provozují, teď přiznávají, že jejich původní ceník není úplně transparentní. Chyby v něm prý vznikly proto, že se délka úseků vypočítávala podle původních plánů dálnic, nikoli z následných měření v terénu.

Nesrovnalostí si prý cestáři všimli před dvěma lety, když dálniční poplatky o 15 procent zvyšovali. Analýzu tehdy ale neudělali, takže i aktuální ceny mýtného jsou postavené na špatně vypočítaném ceníku starém přes 10 let.

Nesrovnalostí si mohl docela snadno všimnout i běžný řidič. Například když motorista najede na dálnici v Záhřebu a sjede z ní v Rijece, měl by zaplatit přesně tolik, kolik i v opačném směru. V reálu to ale vypadalo tak, že se cena za stejné úseky dálnice o několik kun lišila.

Přes 7 milionu korun ročně navíc

Podle deníku Večernji list, který na problém upozornil už loni, řidiči každý rok zaplatili za chorvatské dálnice zhruba o 2 miliony kun víc, to je v přepočtu přes 7 milionů korun.

Ne na všech úsecích ale lidé přepláceli, v řadě případů byla cena nižší, než měla být. Nyní chorvatští cestáři všechno znovu přepočítali a od 28. dubna budou vybírat poplatky podle nového, upraveného ceníku.

Na některých úsecích dálnice v Chorvatsku mýtné zlevní, jinde podraží.

autor: tpa
Spustit audio