Chorvatsku chybí voda

28. červenec 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Pokud na chorvatském pobřeží v nejbližší době nezaprší, budou muset místní a turisté výrazně šetřit vodou. Už dnes je někde odběr pitné vody regulován.

Chorvatsko letos zažívá největší sucha za posledních 50 let. Proto postupně přistupuje k regulaci odběru pitné a užitkové vody. Tak například ve všech 7 kaštelích, což jsou vesnice za Splitem, mají místní domorodci v době od 8 do 24 hodin k dispozici pouze 60 procent průměrné denní spotřeby. K omezení odběru přistupuje i Makarská. Turistů se toto opatření dotkne například omezenými dodávkami vody do plážových sprch.

Pokud v nejbližší době nezaprší, další opatření budou následovat. Místní považují za kritické období měsíc srpen. Jenom pro příklad uveďme, že Chorvaté na výrobu 1 litru piva spotřebují 20 litrů vody a na výrobu 1 litru benzínu 180 litrů. Upečení 1 tuny chleba si vyžádá 4200 litrů a výroba tuny papíru dokonce 236 tisíc litrů vody.

Počasí v Dalmácii:
V úterý 29. července bude v Dalmácii opět teplo a slunečno. Z celého Jadranu hlásí právě Dalmácie nejlepší předpověď. Na severu totiž počítejte s oblačností a také s místními přeháňkami. Teploty by se měly pohybovat mezi 28 až 34 stupni Celsia.

autor: pev
Spustit audio

Více z pořadu