Choceňský jogurt lítá na Seychely

6. prosinec 2018
Budova mlékárny v letech 2.SV

Smetanová mlékárna v Chocni slaví 90 let. Není velká a stojí uprostřed města mezi rodinnými domky. Také atmosféra uvnitř je rodinná. Vyrábí se tady tři základní produkty: smetanový jogurt, tradiční pomazánkové (máslo) a tvaroh. Že s nevelkou produkcí obstála a obhájila své místo v regálech, je výsledek práce a nadšení mnoha lidí.  A obstála nejen na domácím trhu. Mlékárna vyváží své zboží do Polska a na Slovensko a dvakrát do měsíce posílá zásilku i na Seychely.

Mlékárna začala fungovat v polovině října roku 1928 v rámci velkostatku Kinských v Chocni. Byla připravena na zpracování 6 tisíc litrů mléka denně, přičemž skutečný příjem dosahoval zhruba poloviny.

Stará budova mlékárny ve dvoře Kinského

V roce 1940 se mlékárna musela přestěhovat, protože Kinského velkostatek přestával rostoucímu provozu stačit. Volba padla na budovu v Kollárově ulici, kde přečkala druhou světovou válku, znárodnění komunistickou stranou i následnou privatizaci. Během dražby v roce 1991 mlékárnu získala společnost Zamilk, většinově vlastněná Zemědělsko obchodním družstvem Zálší.

Dnes je mlékárna ekonomicky stabilní a prosperující podnik. Nebylo tomu ale vždycky tak. Po roce 1992 bylo nutné zastaralou mlékárnu modernizovat a především ustát ekonomicky divoké období 90. let. Prvním ředitelem se stal Petr Marek a dvacet let pak udával tempo i směr. A nebylo to lehké období. Na trh se tlačily neokoukané výrobky ze zahraničí i nové produkty české konkurence. „Měli jsme ale dvě velké přednosti,“ říká bývalý ředitel Petr Marek. „Kvalitní výrobky a skvělé lidi.“

Vzhledem k velikosti mlékárny a jejímu umístěním v zástavbě bylo od začátku jasné, že se na trhu udrží, jen pokud bude dodávat speciální produkci s důrazem na kvalitu. Proto zúžili výrobu na pomazánkové máslo (přejmenované kvůli nařízení EU na tradiční pomazánkové), smetanový jogurt a tradičně vyráběný jemný tvaroh.

Výroba ručního tvarohu

V roce 1995 došlo v mlékárně k výrazným technologickým změnám. Za pomoci kolegů z německé firmy Meggle choceňští technologové upravili výrobu a výsledkem bylo, že při zachování původního složení výrobků došlo k zvýšení trvanlivosti z 5 dnů na 21.

Majetkové změny mlékárny

Po dvaceti letech vstoupila do Choceňské mlékárny velká holdingová společnost. Mlékárna si tak zajistila i se svou malou produkcí stabilní místo na trhu i  na počátku 21. století. A dochází ještě k jedné změně, po dvaceti letech odchází Petr Marek a ředitelské křeslo předává svému synovi Pavlovi.

Otec a syn, Petr a Pavel Markovi, minulý a současný ředitel mlékárny

Choceňská mlékárna denně vykupuje 50 tisíc litrů mléka a až 150 tisíc litrů smetany za měsíc. Proto se jí také říká smetanová. Mléko vykupuje od farmářů z okruhu 25 kilometrů a smetanu z mlékárny v Poličce, která vyrábí především sýry a smetany má nadbytek.

40 let tradičního pomazánkového (másla)

V době tukové krize byl zájem přinést na trh ekvivalent másla s nižším obsahem tuku, který by byl chutný a snadno roztíratelný. Tak přišlo na svět pomazánkové máslo. Vzniklo v laboratořích inženýra Formana a jeho týmu,  kteří si nechali recepturu patentovat a v Liberecké mlékárně ho začali jako první vyrábět. V Chocni sjelo z výrobní linky první pomazánkové máslo v únoru roku 1979. Liberecká mlékárna před časem zanikla a tak je dnes Choceňská mlékárna nejdelším výrobcem této pochoutky.

Jeden ze tří hlavních produktů mlékárny

Kvůli směrnicím Evropské Unie se už čtvrtým rokem pomazánkovému máslu říká tradiční pomazánkové, má stejné složení, zvýšilo se jen množství různých příchutí. Vynucená změna názvu vzbudila mnoho bouřlivých diskuzí.  Prodej ale neklesl.  

Když jogurt lítá na Seychely

Choceňská mlékárna ale nezásobuje jen domácí trh. Smetanové jogurty, tvaroh a tradiční pomazánkové vyváží také na Slovensko a do Polska. A čtvrtým rokem posílají dvakrát do měsíce zásilku na Seychely. I tam si Choceňské výrobky pro svoji odlišnost od místní produkce našly stálé zákazníky.

Spustit audio

Související