Chladnokrevné koně určené především pro práci na poli a v lese představuje výstava v Klatovech

6. leden 2022, aktualizováno

Fotografie, doprovodné texty, předměty, ale také projekce krátkých videí nabízí výstava ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech.

Výstava s názvem Kůň a člověk při práci v lesích na Šumavě seznamuje s historií chladnokrevných koní, s jejich vlastnostmi a výcvikem. Ukazuje práci s chladnokrevnými koňmi v minulosti i v současné době. A samozřejmě není opomenuta tehdejší těžba dřeva na Šumavě.

„Já jsem se ve věku poněkud pokročilejším měla to štěstí dostat k chladnokrevným koním. K jejich práci v lese a mimo les. A protože mě to nesmírně zaujalo, tak jsem touhle výstavou vlastně tenhle málo známý svět chtěla ukázat i ostatním. Protože jezdecké koně lidé znají, chladnokrevné, pracovní koně lidé znají mnohem méně a ta jejich práce je stejná jako byla před sto lety v tom lese. A chtěla jsem taky zdůraznit, že v lese při práci se nadře nejen kůň, ale i člověk, který tam s ním chodí,“ uvedla autorka výstavy Hana Smetanová.

Z vystavených předmětů lze vidět například podkovy, ale také různé druhy koňských postrojů. „Máme tady pracovní postroj, se kterým se tedy chodilo do lesa. Pak tady máme sváteční postroj, protože ty koně nejen pracují, ale taky se ukazují při svátečních příležitostech. Jsou vykartáčovaní, načesaní, mají pentličky. A mají k tomu krásný postroj. A máme zde kompletní postroj vojenský. Vojáci koně používali nejen k tahání dřeva, ale k tahání děl a podobně. Koně umírali ve velkém. Ten postroj je odlišný od těch, které známe. Podle vojenských vyjádření je to tak, protože z mrtvého koně se dobře sundal a dal se hned na jiného. Ale protože jich bylo hodně po válce, tak je používali sedláci na Šumavě,“ popsala autorka výstavy.

Uvidíte také krátká videa

Na výstavě jsou promítána krátká videa, na kterých je amatérským způsobem zachyceno, jak chladnokrevné koně společně s člověkem pracují v terénu. Výstava je k vidění ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech do 6. února 2022.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio