„Chci dát Ježíškovi podobu,“ říká zakladatel webu Náš Ježíšek hrabě Děpold Czernin z Chudenic

20. prosinec 2018

Hrabě Děpold Czernin z Chudenic je potomek jednoho z nejstarších českých šlechtických rodů. Je zakladatelem webu Náš Ježíšek, abychom nezapomněli, kdo a proč symbolizuje naše Vánoce.

„Většina lidí říká, že k nim chodí Ježíšek, ale neumí si ho spojit s tím Ježíškem z betléma. Asi dnes nikdo nebude mazat těsto vánočky na stromy, ale stále zpíváme koledy, lidé chodí k betlému. Když se ztratí tato fascinace, ztratí se i tradice. Chci dát Ježíškovi podobu,“ prohlašuje v rozhovoru na Dvojce hrabě Děpold Czernin.

„My si ho představujeme jako miminko. Ale mě rodiče říkali, že Ježíšek přijde. Nejznámějším vyobrazením chodícího Ježíška je soška Pražského Jezulátka.“ Hrabě Děpold Czernin zřídil Ježíškovu nebeskou kancelář, kde spolu s Brňany napsali 615 metrů dlouhý dopis.

Martina Kociánová a hrabě Děpold Czernin z Chudenic.jpg

„Letos je kancelář v dalších deseti městech i dopis je delší. Nejčastějším přáním bývá štěstí a zdraví, pak láska a třetí je dítě.“ Úspěch slaví i jeho úsilí o zavedení vratných hrnečků s Ježíškem na vánočních trzích. „Každý si koupí svařené víno, horký punč. Tak jsem si říkal, bude hezké, když na kelímku bude Ježíšek.“

Proč jeho předci neslavili pět let Vánoce? Která adventní tradice je pro něj nejdůležitější? Proč rodiče zůstali v Československu i po roce 1968? Jaký byl návrak do zámku v Dymokurech?

autoři: Martina Kociánová , zk
Spustit audio

Související