Chcete spolu vydržet dlouho? Řešte problémy, říká psycholog Petr Šmolka

1. květen 2019

Psycholog Petr Šmolka vyslechl během praxe manželského poradce na deset tisíc příběhů. Existuje láska na první pohled? Našel příčinu, proč mají lidé ve vztazích problémy? A proč spolu jiní vydrží celý život?

„Nenašel, protože do poradny chodí lidé, kteří už nějaký problém mají. Kdysi běžel televizní pořad, kde byly manželské dvojice, které spolu byly 60 a více let, a deklarovaly, že jsou spolu šťastni. Když partneři vykládali, jak žili, tak idylku po celou dobu neprožívali. Občas měli konflikt, byla tam nevěra, ale společné měli to, že se snažili problémy řešit,“ říká psycholog Petr Šmolka.

Permanentně šťastný může být jen idiot

Existuje láska na první pohled? „Určitě existuje zamilovanost na první pohled. K déle trvající lásce je ještě dlouhá cesta. Když si mi klienti stýskají, že jsou občas kapku nešťastní, tak jim s gustem opakuji bonmot primáře Plzáka. Ten tvrdil, že permanentně šťastný může být pouze idiot. A jestli nejsou idioti, tak ať počítají s tím, že občas budou mít pocit, že ta láska spočívá i v tom, že si třeba navzájem nevadíme, že jsou chvíle, kdy je nám spolu dobře a pak jsou vzácné chvíle, kdy jsme nadšeni, a je nám fajn.“

Je každý člověk schopen lásky? Proč by se chtěl podruhé narodit jako pes v dětském domově? Jaká je láska sourozenecká a láska k vlasti? Hostem pořadu je po telefonu i Marie Tomsová, kterou Petr Šmolka před 44 lety seznámil s jejím manželem. Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související