Chcete si hovět po práci na peci? Zavolejte kamnáře
Kdo by neznal písničku Pec nám spadla, kdopak nám ji opraví, starý pecař není doma a mladý to neumí. A je pravdivá i dnes.
Jen těžko byste hledali zkušeného odborníka, který umí opravit pořádnou pec, natož ji postavit. My jsme ale jednoho kamnáře objevili. Jmenuje se Aleš Novotný a kamnářem se stal proto, že už ho nebavila práce překladatele. Ve třiceti letech se vyučil kamnářskému řemeslu a pak se vydal na pár let do světa na zkušenou.
Dnes Aleš Novotný vyrábí hlavně těžká kamna s pecí, kde se dá odpočívat. Lidé je chtějí mít nejen v domech a chalupách, ale i v alternativních stavbách, například ze slámy. Redaktorka Jitka Slezáková zajela s mikrofonem Českého rozhlasu Pardubice na jeho chalupu v Horních Raškovicích u Heřmanova Městce, kterou postupně přestavuje podle starých, tradičních postupů. A kachlová kamna tam samozřejmě nechybí.
Do správné chalupy fortelná kamna s pecí
O klasická kachlová nebo omítaná kamna je stále větší zájem. Lidé si totiž chtějí na peci v klidu pohovět, jako to dělali naši předkové. Taková kamna váží podle Aleše Novotného klidně dva a půl až čtyři tuny. A umí dlouhodobě držet teplo. „Při čtyřech roztopeních po dvanácti hodinách se nám povedlo vyhřát akumulační kamna tak, že se pak nemuselo skoro padesát hodin přikládat. Je to takový náš rekord,“ říká kamnář Aleš Novotný.
Pečená kachna jako za našich prababiček
Festovní kamna s dobrým tahem se vrací do módy
O klasická kachlová nebo omítaná kamna je stále větší zájem. Lidé si totiž chtějí na peci v klidu pohovět, tak jako to dělali naši předkové. Na zkušené kamnáře, kteří umějí taková kamna postavit, ale moc často nenarazíte.
„Největší zájem je o omítaná kamna s prvky kachlů. Jejich velkou předností je, že se na nich dá i ležet a mohou vytopit více místností včetně horního patra domu. Často kombinujeme kamna se sporákem, která jsou pak středobodem kuchyně. Taková kamna stavíme v alternativních domech i na venkovských chalupách,“ říká pardubický kamnář Aleš Novotný. Jeho nejoblíbenější pochoutkou, kterou připravuje na své chalupě, je pečená kachna. Večer ji vloží do trouby, a ráno vůně pečeně probouzí celé osazenstvo chalupy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.