Chcete mít zdravé klouby? Dopřejte tělu vitamín D, hořčík, vápník a železo

19. březen 2019

Tři věci chyběly ke zdraví princezně v pohádce Lotrando a Zubejda. Slunce, čerstvý vzduch a láska. A zkušená fyzioterapeutka Jana Jedličková s tím souhlasí. Nejen vitamín D, ale také hořčík, vápník a železo jsou důležité živiny, které tělu prospějí a oddálí artrózu, osteoporózu a další onemocnění, která přicházejí ve stáří.

Nedostatek vitamínu D způsobuje odvápnění organismu. Proto je dobré ho tělu dodávat ve formě kapek, a to hlavně v zimě, kdy je nedostatek slunce. „Je to vitamín rozpustný v tucích, proto je potřeba hlídat si přesné dávkování. Zároveň bych doporučila nebránit se slunci. Někteří lidé mají ze slunce přímo paniku. Já pak v praxi vidím spoustu takových, kteří mají déčka málo, protože se slunci úplně vyhýbají,“ říká Jana Jedličková. A upozorňuje také na to, že příliš mnoho cukru také způsobuje odvápnění organismu.

Lidem s nedostatkem vitamínu D řídnou kosti, mají tendence ke křečím, dělají se jim stažené bolavé body ve svalech.

Dalšími prvky, které je třeba doplňovat, jsou hořčík, vápník a také železo. Hlavně lidé, kteří nejí maso, potřebují doplňovat železo. A také ženy, které železo ztrácejí během menstruace. Nedostatek těchto prvků se může projevit v podobě křečí.

Kolagen u počínající artrózy pomůže

Kolagen podle fyzioterapeutky Jany Jedličkové může pomoct v počáteční fázi artrózy. „Z vlastní zkušenosti to vím. Výživové doplňky v počínající fázi artrózy mají efekt. Některé větší, jiné menší. Kolagen vyživí nejen chrupavku, ale také vazy a úpony, takže to celkově tělu uleví. Ovšem když už máte artrózu třetího nebo čtvrtého stupně, jsou tyto doplňky zbytečné,“ myslí si Jana Jedličková.

Jana Jedličková

Artróze lze částečně předejít také pravidelným cvičením, výborné je plavání, chůze, v některých případech jízda na kole. Vynikající jsou rehabilitační cvičení sestavená přesně na míru konkrétního člověka, která se používají například po operacích umělých kloubů. Snaha pacienta poctivě cvičit se vždy vyplácí.

Spustit audio

Související