Chcete být zdraví a mít dobrou náladu? Jezte švesty
Sezona švestek vrcholí, a tak je dobrý důvod zajít si pro pár užitečných informací o švestkách k mikrobioložce a autorce knihy Dejte tělu šanci, Ivaně Stenzlové.
Ozdravné účinky švestek jsou opravdu výjimečné. Mají skvělé detoxikační schopnosti díky nadprůměrnému obsahu vlákniny. Stačí jich zkonzumovat několik v průběhu dne a brzy se přesvědčíte o jejich účinku.
Švestky dokážou velmi účinně pročistit střeva od toxických odpadů a jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva.
Pomáhají také při zácpě. Odvodňují a jsou účinnými pomocníky při redukci váhy. Jsou navíc doslova nabité vitamíny skupiny B. Právě jejich účinek posiluje nervový systém a zvyšuje odolnost proti stresu. I přítomnost hořčíku ve švestkách jejich antistresové účinky jen umocňuje. Konzumace švestek tedy přispívá k dobré náladě.
Modré barvivo ve slupkách obsahuje antioxidační flavonoidy s protizánětlivými účinky, včetně vitamínu E, který je ve švestkách také obsažený. Vedle protizánětlivého účinku švestky pomáhají při odbourávání kyseliny močové. Jsou proto doporučitelné při zánětlivých kloubních onemocněních a dně.
Vše, co prospívá střevům, současně posiluje i naši imunitu, a to pro švestky platí mnohonásobně. Obsahují spoustu probiotik, ale také vitamín C a zinek, které přispívají k budovaní dobré imunity.
Související
-
Švestkové knedlíky
Říká se, že v čas švestek je špatné pivo – ale já myslím, že za švestkové knedlíky i to horší pivo stojí.
-
Švestky na zimu
Zima už to tak dělá, že se ptá, co jsme dělali v létě – no přece zavářeli švestky, abychom si mohli švestkový koláč dopřát i v lednu!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.