Chceme naše nejmladší posluchače přenést do roku 1968, říká šéfredaktor Ondřej Suchan o Projektu ’68

10. srpen 2018

Před rozhlasovým mikrofonem má respekt, přestože už dva roky působí ve funkci šéfredaktora Radiožurnálu. Ondřej Suchan v Hovorech na Českém rozhlase Plus představuje nejen svoji osobní i profesní cestu k rozhlasu, ale také aktuální Projekt ’68, který připomíná 50leté výročí událostí roku 1968 v Československu.

Tomu, že se stane novinářem, mnohé nasvědčovalo už na škole, kdy zakládal a vedl několik studentských časopisů. Prošel si novinářskou praxí v tištěných médiích a nějakou dobu působil i jako rozhlasový redaktor. „S rozhlasovou prací jsem se trochu pral, byly to pro mne nervy,“ přiznává Ondřej Suchan. I přesto ho osud po několika letech zavál zpátky. A tentokrát už na místo, kde se šéfredaktor Radiožurnálu našel.

Český rozhlas je specifický svou kvalitou. Jsem hrdý na to, jak tým Radiožurnálu pracuje.
Ondřej Suchan

„Když se ráno probudím, projedu si všechny zpravodajské servery a stejně tak, než jdu spát,“ přibližuje svoji denní rutinu Ondřej Suchan. „A když se stane nějaká mimořádná událost, hned si pustím naše vysílání, abych zjistil, jestli reagujeme správně. Tým je ale natolik profesionální a ustálený, že je to většinou radost.“

V současnosti hodně své manažerské energie věnuje Ondřej Suchan Projektu ’68, který připomíná padesáté výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

Zažijte rok 1968 na vlastní kůži. Český rozhlas připravuje k výročí okupace hru s rozšířenou realitou i koncert

Prezentace multimediální aplikace pro hru k projektu 1968

Možná jste šedesátá léta zažili, možná patříte k těm, co se narodili později. V obou případech se do nich můžete dostat – s multimediální hrou, kterou pro vás chystáme. Je součástí vzpomínkového Projektu 1968, který vyvrcholí speciálním vysíláním a koncertem na Václavském náměstí.

Rok 1968 v souvislostech

„Chceme připomenout nejen to, co se tehdy dělo v celé republice, ale i v Československém rozhlase, protože na to bychom měli být všichni hrdí,“ říká šéfredaktor a poukazuje na obrovské nasazení pracovníků tehdejšího rozhlasu, kteří dokázali ve ztížených podmínkách zajistit vysílání po technické a obsahové stránce a přitom se neustále přesouvat a předávat si vysílání bez ohledu na to, co se dělo kolem.

„Snažili jsme se zařadit do vysílání co nejvíc příběhů, ale pak jsme si řekli, že bude důležitější i jinými formami přitáhnout mladší posluchače. Proto jsme se například spojili s firmou, která vytváří virtuální realitu, abychom se pokusili přenést nejmladší návštěvníky webu a posluchače do roku 1968,“ vysvětluje Ondřej Suchan s tím, že momentálně vzniká aplikace, která bude vyprávět příběh 15leté dívky a jejích osudů v době okupace.

Projekt ’68 ovšem nepřipomíná jen neblahé srpnové události, ale snaží se je zasadit do celkového historického kontextu prostřednictvím životních příběhů konkrétních lidí, kultury i každodenních událostí. Součástí projektu byla také letní kina, kde Český rozhlas promítal filmy spjaté s rokem 1968. Například snímek Žert, Bohouš, Spalovač mrtvol a další.

Z průzkumů vyplynulo, že pro nejmladší posluchače jsou ty události velmi nepřehledné, a dokonce si pletou i výročí 1968 a 1989. Chceme udělat všechno pro to, aby se informace dostaly i k nim.
Ondřej Suchan

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.