Charitativní bazárek Kabelkománie oslaví první adventní neděli 8 let existence

30. listopad 2023

Na transfúzním oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem funguje už 8 let charitativní bazárek pro dárce kostní dřeně Kabelkománie.

Vše začalo proto, že zdravotní pojišťovny nepřispívají dárcům kostní dřeně na vstupní vyšetření před odběrem kostní dřeně. Aby si dárci nemuseli tato vyšetření hradit ze svého, lidé z Nadace pro transplantaci kostní dřeně se spojili s lidmi z transfúzního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Výsledkem tohoto spojení je půl milionu korun na podporu dárců.

Markéta Smejkalová u vystaveného zboží bazárku

První společnou akcí byla v roce 2015 akce v ústeckém atriu, kde se prodávaly zájemcům kabelky. Za jediný den se jich o první adventní neděli prodalo za 80 000 korun. Neprodané kabelky se pak odvezly na transfúzní oddělení, kde byly nabídnuty ke koupi dárcům. Zájem byl velký, a tak bazárek funguje dodnes.

Zpočátku aktivní pracovnice transfúzního oddělení poptávaly různé kabelky a módní doplňky od svých známých nebo od lidí, kteří na oddělení zavítali a současně zboží nabízely k prodeji. Více lidí „zvenku“ se zapojilo více tehdy, když se informace o bazárku objevily na facebookovém profilu transfúzního oddělení. A když si bazárku Kabelkománie všimla média, zboží i pomoc začala přicházet z celé republiky.

Podpořit Kabelkománii můžete po celý rok

Podpořit dobročinný bazárek transfúzního oddělení můžete i vy v budově C ústecké nemocnice za vstupem pro dárce krve, a to celoročně – každý všední den od 7:00 do 14:30. Kabelky nebo módní doplňky, které už nepotřebujete, tam můžete nejen odnést, ale také si zakoupit jiné, které by se vám do šatníku hodily lépe.

Bazárek Kabelkomanie přijímá a nabízí nejen kabelky, ale i doplňky

Velkým snem do budoucna koordinátorky Kabelkománie Blanky Virtové je zrealizovat na transfúzním oddělení ústecké nemocnice i bazárek hrníčků a keramiky.

Další organizátorka bazárku Markéta Smejkalová sní trochu jinak: „Můj sen je, aby se toto zboží, kabelky, šátky, šperky a další, mohlo prodávat všude, kde se pohybuje velké množství lidí, a aby přitom kdokoliv mohl nabídnout, co má. A protože by to bylo ve velkém, nadaci by to pomohlo mnohem víc.“

Tak přejeme hodně štěstí a sil i do roků budoucích!

Spustit audio

Související