Chalkidiki rozhodně nejsou méněcennou částí řeckých ostrovů, říká spisovatelka Lenka Tomsová

24. červenec 2013

Je nám Řecko opravdu tak blízké jak si myslíme? Trochu jiný pohled na turisticky vyhledávanou destinaci nám nabídla novinářka a spisovatelka Lenka Tomsová.

Je Chalkidiki neobjeveným rájem?
Poloostrov Chalkidiki byl dřív velmi častou destinací pro dovolené Čechů. "Strašně ráda jezdím autem a za 16 hodin se to dá z Prahy klidně zvládnout. Mám velmi ráda volnost a svobodu a na této cestě je spousta zajímavých věcí na které se nedostane s průvodcem."
Chalkidiki mají trochu smůlu, že si dnes lidé myslí, že to je méněcenná část řeckých ostrovů. "To ale vůbec není pravda. Je to fascinující část země, kde si každý něco najde. Poznat a prozkoumat Chalkidiki nezvládnete ani za těch 14 dní. Nejsou tam sice obrovské chrámy a něco, po čem by lidé šíleli a tvrdili, že to určitě musí vidět. Ale je tam spousta pozůstatků po dávných bojích mezi Řeckem a Pešany. Najdete tam spoustu drobných ale velmi významných památek z dob Alexandra Makedonského a Filipa II. Stačí, když se jdete v Chalkidiki projít a kouknete do zahrádky. Tam klidně a běžně najdete, vedle moderního bazénu, zeď evidentně nejméně 2,5 tisíce let starou," řekla dnes Lenka Tomsová.

Audiozáznam zde najdete do hodiny po odvysílání, přepisy ale tentokrát nenabízíme.

Zajímaví hosté nám od pondělí do čtvrtka vyprávějí své zážitky s cest a okořeňují tak vysílání Dvojky špetkou exotiky.
Každý pátek nás pak Pavel Kudrna zve na Výlety po zemích českých, moravských a slezských.
Přejeme krásné léto ve společnosti Dvojky Českého rozhlasu a (nejen) cestovatelského pořadu Jak to vidí.

E-mail pořadu: jaktovidi@rozhlas.cz.

Spustit audio