Cestovateli Miloslavu Stinglovi připadají mayské rituály příliš kruté

28. prosinec 2010

Hostem pondělního (28. 12.) Setkání Hosta do domu byl slavný cestovatel a spisovatel Miroslav Stingl.

Mayové měli desetitisíce knih. V roce 1561 je však jeden z evropských misionářů nechal spálit. Obrovským zázrakem se do současnosti dochovala tři zachráněná díla. „Kvůli zničení celého nayského vědění se tam můžeme jenom dohadovat, jak vlastně indiánská civilizace vypadala,“ říká Miroslav Stingl a dodává: „Před mými pokračovateli je mnoho úkolů. Jedním z nich je mayské písmo, které dodnes není úplně rozluštěno. Dochovalo se ve formě, jíž nebylo tak snadné zničit – v kamenných nápisech ná stěnách pyramid. Před dvaceti lety jsme se jenom dohadovali, co se na nich píše. Dnes už text dokážeme částečně přečíst.“

Mayská civilizace je mimo jiné známá i systémem rovných, širokých stezek, jejichž údržba musela být velmi náročná. Sloužily nejspíše k náboženským účelům, neboť spojovaly jednotlivé svatostánky. „Cesty jsou opravdu rovné jako pravítko,“poznamenává Miroslav Stingl a dodává: „Když se na ně podíváme z letadla, jsou jako dálnice, které jako střela propojují jednotlivé lokace, bez ohledu na terén, kterým procházejí. Údržba těchto komunikací musela být neuvěřitelně náročná, což možná byl jeden z tisíce důvodů, proč tak vyvinutá civilizace zkolabovala.“

Mayové vynikali v matematice, astronomii a mnoha dalších oblastech. Přesto podle Miroslava Stingla neznali kolo. „Znali sice válec,“ říká cestovatel a pokračuje: “Ale už je nenapadlo, rozřezat ho na plátky a dát doprostřed osu. Tím, že kolo neznali, jsme si téměř jistí. Nenašli jsme jediný nákres na pyramidách, ani věrohodné španělské zdroje nám nezanechaly žádné takové zprávy.

Na jednu stranu velmi vyvinutá civilizace současně praktikovala vražedné náboženské rituály, při kterých byly božstvům předkládány lidské oběti. „Pro mne jsou takové rituály neuvěřitelně kruté,“ svěřuje se Miroslav Stingl. Pro příklad: Jedno mayské město má stěnu chrámu celou z lidských lebek. "V jednom ze seriózních španělských pramenů je napsáno, že Mayové a Aztékové při jednom rituálu obětovali až 80 000 obětí, což je ohromné číslo, pokud vezmeme v potaz, že Praha tehdy měla 30 000 obyvatel," uzavírá cestovatel a spisovatel Miroslav Stingl.

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru s moderátorem Vladimírem Krocem...

autor: Jan Profous
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.