Čeští ortopedi a plastičtí chirurgové začali používat 3D tiskárny při výrobě umělých kostí a tkání

27. listopad 2015

Čeští ortopedi a plastičtí chirurgové čím dál víc využívají 3D tiskárny při výrobě umělých kostí, tkání a implantátů přímo na míru pacientům. Nejvíce se osvědčily při léčbě komplikovaných zlomenin a taky devastujících poranění způsobených pokousáním zvířetem. Řadu příkladů využití počítačového plánování operací a 3D tiskáren představili špičkoví lékaři v listopadu na kongresu v krkonošském Harrachově.

Ortoped Radek Kebrle z Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou často řeší komplikované zlomeniny předloktí. Dostávají se k němu případy, se kterými si jiná pracoviště nevědí rady. Než se lékař pustí do samotné operace, naplánuje si ji nejdříve na počítači.

„Využíváme komputerovou tomografii předloketních kostí. Modelem je zdravá ruka jako takzvaný template, to znamená forma, podle které se budeme snažit druhou poškozenou část spravit. Udělá se takzvané zrcadlení, kdy se virtuálně ty kosti přes sebe přeloží, a vy vidíte, kde je něco ohnuté, zrotované, delší. A pak už je to sice specializovaná, ale přece jen počítačová hra, kdy kostičku řežete, posouváte, otáčíte, prodlužujete. A tak, jako děti tvoří třeba farmu, tak si naši technici berou šroubky, dlažky a navrhují, jak tu zlomeninu srovnat.“

V počítači pak ortoped virtuálně provede celou operaci

„Potom se připraví řezací a vrtací pouzdra, která už počítají s tím, o kolik chcete tu kost otočit. A ten 3D tisk spočívá v tom, že vám vytiskne tahle pouzdra na to, co potřebujete udělat, umělé kosti - kost před rekonstrukcí a jak by měla vypadat po té rekonstrukci. V současné době se používají i různé kovové materiály, tiskne se i titan a je možné si vytisknout třeba speciální implantát, když potřebujete tu kost zašroubovat, nebo když potřebujete vlnitou dlahu, tak vám ji 3D tiskárna vytiskne.“

Kongres ortopedů v Harrachově

Podle primářky Ústavu chirurgie ruky Aleny Schmoranzové se právě zmíněné dlahy při léčbě komplikovaných zlomenin po letech opět vracejí na scénu.

„Nastává malinký odklon od nutnosti dokonale rekonstruovat skelet kosti ve prospěch funkčnosti ruky. Zatímco ještě před čtyřmi roky byl obrovský boom implantátové technologie v operativě ruky, tak se od téhle časné rehabilitace trošku odstupuje a nechává se ruka v klidu konsolidovat na dlahách. Má to své důvody - u zlomenin nejsou jen poraněné kosti, ale jsou poškozené i okolní měkké tkáně. Ty pak potřebují určitý čas, aby se dokonale zahojily. A to jim ty časné mobilizace po předchozím pevném zpevnění skeletu znemožňovaly.“

Brněnský plastický chirurg Jiří Veselý řešil spoustu těžkých úrazů, které pacientům způsobili psi nebo dokonce medvědi. Počítačové programy umějí podle něj simulovat tvar obličeje, nosu a ukázat pacientovi, jak by vypadal po plastické operaci. Tyto programy se využívají i při 3D nahrazování tkání.

Lékaři umějí například udělat trojrozměrný model náhradní dolní čelisti. „Tento program udělal naprosto přesný obraz toho, co chybělo a nahradil kloub. Náhrada kloubu je velmi ošemetná věc, protože, pokud by ten kloub neseděl přesně, a u té dolní čelisti jsou dva klouby, tak by časem mohlo dojít k artróze a jinému poškození,“ dodává Jiří Veselý.

Podle některých vědců pak není daleko doba, kdy se budou 3D tiskárny využívat při tisku lidských orgánů.

Spustit audio