Cesta za vojáky na východní frontu. „Morálka je taková, jaká je, my se nevzdáváme,“ říká jeden z nich

17. prosinec 2023

Skupina dobrovolníků Team4Ukraine pod vedením Jana Heřmánka alias Sullyho podniká riskantní cesty na východní Ukrajinu, aby doručila humanitární pomoc na frontu. Jejich cesta vede přes Mykolajiv až do Chersonu, kde se setkávají s ukrajinskými vojáky a poskytují jim pomoci do válečných postižených oblastí. Na cestě s nimi byl i zpravodaj Ľubomír Smatana a natočil na ní Zaostřeno. Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

Kolona pěti vozidel včetně dvou sanitek vyráží o půlnoci z nejmenovaného městečka za Prahou. Z této skupiny se vrátí jen tři vozy, žlutočervené ambulance zůstanou na Donbase.

11 mužů si obléklo uniformy, bundy i helmy zdobí nášivky s českými nebo ukrajinskými vlajkami.

Čtěte také

Cesta přes Polsko na ukrajinskou hranici je nudná. Všechny papíry pasují a tým nad ránem snadno projíždí přes přechod Korczova.

V protisměru čeká na hranici zhruba stovka mužů v civilu s obřími vojenskými batohy. Další várka odvedenců jede na několikatýdenní výcvik do Evropské unie před odchodem na frontu. Nejsou mezi nimi žádní mladíci, převládají čtyřicátníci. Chlapi nemluví, podupávají, aby se zahřáli, čekají na pokyny.

Cesta nekonečnou rovinatou stepí dál na východ je ještě nudnější. Opakují se čerpací stanice, káva, párek v rohlíku, který z nějakého záhadného důvodu chutná líp než v Česku.

Po 45 hodinách zastavuje velitel skupiny Jan Heřmánek zvaný Sully pod střechou opuštěné benzinky. Kolona projela Charkov, zmizela světla měst a vesnic, po úzkých rozbitých cestách projede sem tam žigulík nebo vojenské auto.

„Natáhnout vesty, helmy, vypnout telefony. Vysílačky používáme minimálně,“ dává instrukce.

Čtěte také

Pro Sullyho je to snad dvacátá cesta na Ukrajinu, už je nepočítá. „Zapnutý telefon se zahraniční simkou je ideální cíl. Stejně jako signál, který vysílá auto. Na to doplatil štáb České televize, proto na ně zaútočil dron.“

Na čelo kolony Team4Ukraine se staví černé civilní auto. Sedí v něm důstojník ukrajinské tajné služby. Od této chvíle projíždí skupina vojenské hlídky jako po másle. Pod mostem teče Severní Donec, reflektory osvěcují nápis Čuhujiv.

Tady by byla v míru příjemná zastávka. V 19. století tu bydlel malíř Ilja Repin, kterého proslavil obraz Burlaci na Volze. V místním muzeu je prý devět jeho děl. Snad až po válce.

Auta ve tmě zastavují a dávají přednost vojenské koloně. „Dva himarsy,“ řekne někdo zbytečně do vysílačky.

Reportáž z cesty si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno. Celý její přepis najdete na zpravodajském serveru iROZHLAS.

Spustit audio

Související