Cesta za Sacherem. Chtěli jsme zjistit, jaká marmeláda se skrývá v originálním vídeňském dezertu

24. květen 2020

Pořad Českého rozhlasu Hradec Králové "Cesta za Sacherem" získal druhé místo na 11. mezinárodním televizním a rozhlasovém festivalu o gastronomii Znojemský hrozen 2009. Porota ocenila rozhlasové zpracování cesty týmu redaktorů hradeckého rozhlasu do Vídně. (repríza pořadu z roku 2008)

Chtěli jsme zjistit, která marmeláda je v originálním Sacher dortu. A v cíli své cesty jsme se o tom "na vlastní chuť" přesvědčili.

Sachr dort. Tento dezert patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Ve vídeňských kavárnách se podává s pořádným kopcem šlehačky.

Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s ??? marmeládou (jakou, to se dozvíte při poslechu našeho putování) a čokoládovou polevou. Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha.

Cesta za Sacher dortem až do Vídně

Metternich dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi a ten si vymyslel tento dort.

Až jeho syn vylepšil tuto znamenitou pochoutku čokoládovou polevou a ??? marmeládou během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. Od té doby je Sacher jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně.

Poslechněte si stříbrný rozhlasový festivalový snímek:

autoři: Český rozhlas Hradec Králové , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.