Český Team 4 Ukraine pomáhá zachraňovat životy ohrožené válkou. Přiváží zdravotnický materiál a sanitky

Říká se, že dobrá pomoc je rychlá pomoc – dvojnásob to platí v případě válečných konfliktů. Skupina českých dobrovolníků ze sdružení Team 4 Ukraine – Tým pro Ukrajinu – se už poněkolikáté vydala do válkou zasaženého regionu, tentokrát až na úplný východ, do Donbasu. Vezli tam s sebou tři sanitky a spoustu další pomoci, kterou předali ukrajinské armádě.

Skupina českých dobrovolníků z organizace Team 4 Ukraine přenocovala ještě v jednom z měst v dněpropetrovské oblasti.

České sanitky a dodávky

Večer velitel celého „zájezdu“ Honza Heřmánek popsal, co se bude dít: „Chlapi, poslouchejte – v 5:45 vstávačka, v 6:20 připravení všichni v autech, 6:30 odjezd. Zítra pojedeme do Kramatorsku a do nemocnice poblíž.“

České sdružení Team 4 Ukraine předalo ukrajinské armádě tři sanitky

České sanitky a dodávky s přístroji a léky přijely do Pokrovsku v Donbasu.

„Teď se vykládá zdravotní materiál pro polní nemocnici: nosítka, obvazy, sterilní krytí na rány. Budou se vykládat zdravotní přístroje, co jsme získali od doktorů a nemocnic z Čech na podporu dechu, defibrilátory, oxynometry, zdravotní materiál pro první pomoc na polních obvazištích a vyloženě pro záchranáře v poli.“

Je připraveno šest plných dodávek, z toho tři sanitky. Zdravotnických nosítek vyrobených v Čechách mají 50 kusů.

Sbírka na sociálních sítích

„Můj úkol je dovézt stroje v pořádku, což se podařilo,“ usmívá se Jirka, který je členem Týmu pro Ukrajinu. Potvrzuje, že cesty jsou ve špatném stavu. „Některé zkratky, kterými jsme jeli, byly opravdu výživné.

Mám tu šest velkých přístrojů – čtyři plicní ventilátory, defibrilátor, pak měřák pulzu a životních funkcí a několik kusů oxynometrů,“ vyjmenovává.

„Vyhlásili jsme sbírku na sociálních síti, jako je náš Twitter nebo Facebook, a ozvalo se nám několik hodných doktorů, že mají nějaká zařízení, že nám je poskytnou. Naší prací bylo to jenom vyzvednout, dát to dohromady dovést to sem.“

„Nemám u sebe celý seznam jmen a nerad bych někoho vynechal. Nechal bych to spíš do písemného poděkování. Hlavní, kdo to organizoval, je pan doktor Ondra Černý z Liberce, je to kardiolog, hodný člověk. Provedl kontrolu věcí. Za to mu patří náš dík. Tady to zachrání spoustu životů,“ zdůrazňuje.

České sdružení Team 4 Ukraine předalo ukrajinské armádě tři sanitky

Nejdůležitější jsou plicní ventilátory

Na této základně v nemocnici potřebují akutně nosítka pro zraněné vojáky. Čeští dobrovolníci jim předávají 20 kusů, ale nejdůležitější jsou plicní ventilátory.

Přebírá to tady jak velitel této posádky, tak také Irina Košlická, která má na starosti zabezpečení a za tuto pomoc děkuje. Je podle ní strašně důležitá kvůli tomu, že znovu začíná epidemie covidu. Plicní ventilátory se proto budou hodit a oni nemají tolik peněz, aby si je koupili.

Náročná administrativa

Přijeli jsme sem na jednu ze základen v Kramatorsku předat sanitku. Ale ani zde se to neobešlo bez určitých byrokratických průtahů. I ve válce jsou potřeba papíry a razítka.

„Teď jsme v rychlosti viděli, že s administrativou je to vždycky náročnější. Musí se vyplnit papíry, že jsme skutečně vozidla předali, aby potom na celnici jsme tady nebyli vlastně za dovozce černých vozů,“ vysvětluje Honza Heřmánek.

V sanitce je základní zařízení. „Jsou tam nosítka, je tam trauma křeslo. Samozřejmě houkačka, blikačky, je tam rozvod na kyslík. Je to plné nosítek na odnos zraněných z boje a má nějaké další lékařské vybavení, ale základní.“

Honza Heřmánek podal ruku s velitelem zdejší logistické základny a tímto způsobem mu předal českou sanitku.

autoři: Martin Dorazín , vma
Spustit audio

Související