Český rajčatový ráj stojí na místě bývalé uhelné elektrárny v Tušimicích u Kadaně

Tušimická elektrárna na Chomutovsku ve svém areálu ukrývá i obří skleníky na pěstování rajčat. Do roku 2005 tam stála uhelná elektrárna. Dnes průmyslový brownfield přímo nabízí skleníkové zemědělství a ročně se tady vypěstuje 6,5 tisíce tuny rajčat a pokryje téměř 10 % roční spotřeby této zeleniny v České republice.

Elektrárenské skleníky v Tušimicích využívají nejmodernější technologie, které zajišťují správný přísun živin, ideální teplotu ve skleníku a přirozené světlo. Jedná se tak o opravdovou budoucnost v zemědělství.

V současné době se teplota ve sklenících pohybuje okolo 24 stupňů a teplotu zajišťuje tzv. odpadní teplo z elektrárenských chladících věží. Elektrárny se musí ochlazovat a vzniklé teplo většinou odchází bez využití. V Tušimicích, tak část tepla pomáhá rostlinám rajčat správně růst a hlavně plodit.

Nejpřísnější normy na světě

V tušimických sklenících se pěstují všechny druhy rajčat. Velká a keříková rajčata i oblíbená cherry rajčátka. I když je pěstování maximálně ekologické, označení BIO rajčata nemají. Sazenice by totiž musely být kořeněné v hlíně. V Tušimicích jsou rajčata pěstována metodou hydroponie. Rostliny vyrůstají z kokosové drti a do ní je přiváděna přesně dávkovaná voda s výživou. Při pěstování nejsou využívány žádné pesticidy a využita je i veškerá dešťová voda, která na skleník naprší. Použita je i zbytková voda, kterou rostliny nevyužijí. Ve skleníku narazíte i na čmeláky, které rostliny opylují.

Rostliny v obřích sklenících jsou pěstovány bez chemie pomocí tzv. biologické ochrany. Každá rostlina nese na sobě malý papírek s černými tečkami. Černé tečky jsou vajíčka hmyzích predátorů, které po čase po vylíhnutí začnou případné hmyzí škůdce lovit. S předstihem se tak zemědělcům daří zcela přírodně bez použití jakékoliv chemie rostliny ochránit.

Rostliny potřebují ke svému růstu oxid uhličitý. Plyn, který ohřívá planetu a vytváří tzv. skleníkový efekt. Skleníkový efekt je proces, při kterém atmosféra způsobuje ohřívání planety tím, že absorbuje dopadající sluneční záření a zároveň brání jeho zpětnému odrazu do prostoru. Rostliny rajčat ve sklenících odbourávají CO2 díky řízenému procesu tamní atmosféry. Ročně tak spotřebují na 15 tisíc tun tohoto skleníkového plynu.

Obřích skleníků na pěstování rajčat je v České republice mnohem více, ale skleníky fungující v symbióze s elektrárnou jsou pouze v Tušimicích u Kadaně. Ve světě se takto hojně pěstuje například ve Francii.