Český ráj nejsou jen hrady, zámky, skalní města. Žijí tam úžasní lidé, kteří ten ráj vytváří

9. červenec 2018

Poznává a odhaluje tajemství vzdálených koutů světa, doma je ale v Českém ráji, kde to také zná jako své boty. Český ráj to na pohled má cestovatelka a fotografka Pavla Bičíková, Hanačka žijící v roubence na Kozákově.

Když se dívám zase po nějakém čase na facebookový profil našeho dnešního hosta, cestovatelky a fotografky Pavly Bičíkové, tak si říkám, že jsem věděl, že je Český ráj krásný, ale nevěděl jsem, že je až tak moc krásný.

Jak to děláte, že se vám to kouzlo vždy podaří dát do vašich fotografií?
Myslím, že to je o tom, že mám ten Český ráj opravdu ráda, že se strašně ráda vracím na různá místa v Českém ráji, ať je to Kozákov, vrše, vrše Kozákova, když vychází sluníčko, nebo když zapadá sluníčko, nebo, když je krásný den, tak do skal a hledám prostě v těch skalních průrvách, když tam sluníčko prosvítá, prostě to tam miluju a snažím se to nějak dostat do těch fotek a snad se mi to někdy i podaří.

Daří se vám to úžasně.
Díky moc.

Všem bych doporučil, aby se na vaše fotografie podívali. Jinak vy na Kozákově bydlíte a žijete.
Je to tak, ano. Je to nejvyšší bod Českého ráje a žiji tam už se svou rodinou 30 roků. 

Fotografka a cestovatelka Pavla Bičíková

Máte výhled na celý Český ráj, Trosky jsou tam krásně vidět, Ještěd také.
Ještěd a na druhou stranu, když se otočíte, tak celé Krkonoše, takže prostě ráj.

Vy pocházíte z Českého ráje?
Nepocházím. Já su Hanák, když to tak řeknu. Pocházím z Kroměříže, ale do Českého ráje jsem se "přivdala", protože manžel je z Lomnice nad Popelkou. A na Kozákov jsme přišli bydlet do staré roubenky po prarodičích. V té době jsme s manželem jezdili závody se psím spřežením, takže Kozákov prostě bylo ideální místo na bydlení, proto jsme si jej zvolili.

Ale hory vás určitě musely od malička lákat.
Je to tak. I když jsem z Hané, z Kroměříže, tak jsem od malička utíkala na hory.

Český ráj očima fotografky a cestovatelky Pavly Bičíkové

My jsme se tady ve studiu už několikrát sešli a povídali jsme si o Himálajích, Horní Dolpo.
Horní Dolpo, přesně tak, uzavřený svět. Úžasné místo, kam ještě naštěstí nepronikl cestovní ruch. Povídali jsme si také o Laponsku, putovali jsme za polárním kruhem, což byla také nádherná cesta, nebo po sopkách na Sicílii, na Liparských ostrovech a podobně.

Prokleté hory v Albánii ctí přísloví - Host do domu, Bůh do domu. Pohostinnost tam mají lidé v krvi

Prokleté hory v Albánii ctí přísloví - Host do domu, Bůh do domu

Cestování je dřina a odříkání. Ale je to pecka, krásná pecka. Spousta zážitků a vzpomínek. To jsou slova cestovatelky a fotografky z Českého ráje, která přijela do Českého rozhlasu Hradec Králové tradičně s batohem, s krosnou a fotoaparátem. Pavla Bičíková. S ní budeme poznávat a odhalovat tajemství vzdálených koutů světa.

I vaše vyprávění o Albánii mě zaujalo.
Albánie byla vlastně naposledy. Úžasné místo, protože to je země, zatím úplně neobjevená, kde jsou nádherné přírodní památky, ať jsou to hory, řeky, údolí, kaňony. Ještě tam turismus neproniknul. Potkáte tam ryzí lidi, s kterými můžete strávit odpoledne a prožít, jak oni žijí. Jsou velice srdeční a přátelští.

Jaký je Český ráj v porovnání s těmito lokalitami ve světě?
Právě, to je ono. Já jsem si říkala: dělám cestovatelské besedy o celém světě, strašně mě to baví, baví mě reakce lidí a vykládat o lidech, kde cestuji. Ale kde to miluji, tak o tom jsem nikdy nevyprávěla. Z toho vznikla na začátku letošního roku myšlenka, že bych takové vyprávění udělala i o Českém ráji. Protože Český ráj nejsou jen hrady, zámky, skalní města, ale žije tam spousta úžasných lidí, kteří ten ráj vytváří. Buď připravují nabídky pro turisty, ať je to třeba Vlaďka Jakouběová v turnovském muzeu, která do toho muzea dala duši. Ale jsou to i další lidé, jako Alžběta, pekařka v Turnově, která peče podle mě nejlepší žitný chleba v celé republice. A když si s těmi lidma povídáte, tak zjistíte, že jsou opravdu úžasní a že svoji práci dělají srdcem. A tak jsem si řekla: bylo by krásné návštěvníkům a turistům pomocí fotografií a vyprávění představit Český ráj. Samozřejmě i prostřednictvím úžasných skalních měst, hradů, zámků a pestré turistické nabídky, která v Českém ráji je. Ale představit jim i tyto krásné lidi. Aby pochopili, nebo si spíš víc vnímali, že přijíždí do úžasného regionu na návštěvu. A že by bylo krásné se na chviličku zastavit a ten ráj víc vnímat. Není to jen kulisa, kam přijíždějí, ale je to opravdu místo, kam přijeli na návštěvu. A bylo by fajn vnímat, jak tam místní lidé žijí a jak jsou úžasní.

Je krásné se na chviličku zastavit a ten ráj víc vnímat. Není to jen kulisa hradů a zámků, žijí tam lidé, kteří jsou úžasní.
Pavla Bičíková, fotografka a cestovatelka

Takže vy budete lidem nabízet přednášky, tentokráte tedy nikoliv z dění ve světě, ale právě o Českém ráji.
Přesně. Bude to každé prázdninové pondělí od 18 hodin v Domě přírody v Dolánkách u Turnova, kde mám právě i výstavu fotografií. Všechny zájemce zvu. Tam chci prostřednictvím fotografií a vyprávění turistům představit Český ráj. Když přijedou na týden na dovolenou, tak aby věděli, kam vyrazit na výlet a třeba ten Český ráj opravdu navnímat trošičku jinak, nejen turisticky.

Která místa máte vy nejraději v Českém ráji?
Úplně nejčastěji se vracím na vršek Kozákova, protože to mám nejblíž a je to velice vděčné místo na fotografování. Hlavně brzy ráno, když si přivstanu, protože sluníčko vychází zpoza Černé hory, zpoza Krkonoš. Nebo jsou inverze a dole se krásně válí mlha a čouhají ven jen Trosky. A pokud se vydám opravdu do jádra Českého ráje, tak mám nejraději tu profláknutou oblast kolem Věžáku. I když v turistické sezoně je tam obrovská koncentrace lidí.

Český ráj očima fotografky a cestovatelky Pavly Bičíkové

Věžák, to je rybník.
To je rybník, který je známý třeba z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Já jsem ho znala ještě dřív, než jsem před 30 lety přišla do Krkonoš a tento film jsem milovala. Proto se tam velice ráda vracím, ty skály vystupují z rybníka, jsou to ty skály, kde pan Němec s Tomášem Holým lezli na skálu a maminka se ráno probudila, šla je hledat a našla je na těch skalách. Tohle místo miluji a velice ráda se tam vracím.

Viděl jsem to na vašich fotografiích.
Celé to podtrosecké údolí, když tam putujete, je tam soustava 8 rybníků. Je to krásná trasa jak pro kola, tak pro pěšáky, hlavně mimo sezónu, když tam vyrazíte třeba na jaře, když tam všechno kvete. Jsou tam i mokřady, kvete tam spousta nádherných i vzácných kytek. Stojí za výlet se tam vydat mimo turistickou sezónu. Ale i teď v sezóně brzy ráno, když tam vyrazíte, tak si užijete třeba i opar nad rybníkem a krásnou atmosféru, nebo i zpěv ptáků, kteří tam hnízdí ve velkém množství.

Himálaj vypráví svůj příběh vysokých hor, budhistické kultury a úžasných potomků Tibeťanů

Himálaj. To je příběh vysokých hor, budhistické kultury a úžasných potomků Tibeťanů

Poznávat a odhalovat tajemství vzdálených koutů světa budeme s cestovatelkou a fotografkou Pavlou Bičíkovou, která k nám sice dnes přijela z Brna, ale jinak je doma v Českém ráji, kde to taky prý zná jako své boty, když to tak řeknu.

Škoda, že se ten zpěv také nedá zachytit na fotky.
Ale návštěvníci mé přednášky ten zpěv uslyší.

Výborně. Koukal jsem, že také Suché skály máte hodně ráda.
Mám. Tam se také ráda vracím. Je to i úžasné místo pro lezení, i když v současné době už nelezu. Sušky na rozdíl od ostatních skalních měst mají tu výhodu, že se tam dá lézt i když prší, protože jsou z tvrdého pískovce, na rozdíl od Prachovských skal nebo hruboskalkého Skalního města, kdy po dešti na tyhle skály nemůžete. Mě to fascinuje, že všechna pískovcová skalní města v Českém ráji vznikla usazováním v druhohorách, když se usazovalo křídové moře. A pak, když docházelo k dramatickým vrásněním a tektonickým pohybům, tak se u těch Suchých skal stalo to, že se dno moře zvedlo o 90 procent a tím vznikly Suché skály a pak i Vranovský hřeben, kde leží Frýdštejn nebo Panteon. To je taková zajímavost, že koukáte na zvednuté mořské dno.

Český ráj očima fotografky a cestovatelky Pavly Bičíkové

To je neuvěřitelné. Suché skály, to je takový snad kilometr dlouhý skalnatý pás.
Je to kratší, ale je to nádherné. Prostě pás, kterému se také říká České Dolomity. Je to nádherná dominanta Českého ráje.

Když jsme mluvili o těch rybnících, dá se v nich koupat?
Na vlastní nebezpečí určitě ano, lidé se tam koupají. Ale nejsou to klasické koupací rybníky. Když se řekne Český ráj, tak si asi každý vybaví na koupání Jinolice, Jinolické rybníky.

Kdybychom měli říct posluchačům něco inspirativního, takové ty klasické zastávky, to znamená hrady, zámky.
Tak by to byly Trosky, hrad Valdštejn, hrad Kost, velkým tahákem návštěvníků je zámek Sychrov, jeden z nejkrásnějších zámků u nás. Točila se tam spousta pohádek. Nebo zámek Mnichovo Hradiště, kde každou neděli můžete s dětmi vyrazit i na pohádkovou prohlídku s divadelním představením. To je nabídka zaměřená pro rodiny s dětmi.

Český ráj očima fotografky a cestovatelky Pavly Bičíkové

Už jste navštívila všechny památky v Českém ráji?
Já si myslím, že ano. Že jsem byla všude. A fotila. Snažím se pořád fotit nové pohledy, protože ony se mění, postupně se upravují, rozšiřují. Takže se pořád snažím fotit a najít nové tváře těchto krásných míst.

Tak pojďme ještě jednou pozvat do Dolánek u Turnova, kde budou o prázdninách vaše přednášky. Kdy vás tam najdeme?
Bude to každé pondělí v červenci i v srpnu od 18 hodin. Těším se na všechny posluchače. Ta přednáška bude jedna a bude se opakovat. Protože je to zaměřené na návštěvníky Českého ráje, kteří sem přijedou na týden na dovolenou a v pondělí můžou v podvečer přijít a dozvědět se, kde co je zajímavého, kam vyrazit na výlet v Českém ráji.

A k tomu výstava vašich úžasných fotografií. Ale z toho vyplývá, že nikam o prázdninách nepojedete.
O prázdninách skutečně nepojedu. Já už to dělám cíleně, protože o prázdninách je v Českém ráji tolik úžasných kulturních akcí, nejsou to jen hrady, zámky, jsou tam různé koncerty, divadla, ať je to v lodžii Valdštejnské, nebo v Lomnici nad Popelkou. Léto si užívám v Českém ráji a vyrážím na cesty většinou až na podzim. Letos to bude to samé.

Jakub Schmidt a Pavla Bičíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kam pojedete, už můžeme prozradit?
Letos se chystám do Maroka. Takže Afrika. Zase jiný kontinent a zase hory. Láká mě Atlas, to je pohoří téměř 4 tisíce metrů vysoké, kde bych ráda víc jak 14 dní putovala se svým manželem a s batohem na zádech a navštívila tam berberské vesnice. Udělat přechod přes Atlas, podívat se do pouště a pak ještě další putování po Maroku.

A já se těším na to, až se zase vrátíte, tak že se tady ve studiu zase potkáme.
Určitě, budu velice ráda. Jinak bych posluchače ráda pozvala na 28. listopadu, kdy uslyší už přednášku o Maroku zde v Hradci Králové a den předtím v Jičíně. A nebo ten potom ve Vrchlabí. Moc se na to těším.

Pozvánka na přednášky fotografky a cestovatelky Pavly Bičíkové
autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související