Český potok Kačák světu

11. prosinec 2000

Oteplení Země nás stále víc znepokojuje, bojíme se, že stoupající oceán zatopí přímořské státy. Geolog má trochu právo se shovívavě pousmát. Poukáže nám na Kačák, krásný potok nedaleko od Prahy.

Chlupáč: Geolog se sice může pousmát, ale přitom jde o věci velice vážné. Jedná se totiž o tzv. náhlé události v geologické minulosti, které odborně označujeme jako eventy (z latinského eventus - událost). Musíme si však uvědomit, že tyto události se odehrávají v geologickém čase. Co označujeme jako náhlé, to trvá několik tisíc let; může jít například o pohyb mořské hladiny, kde deset tisíc let mnoho neznamená. A právě kačácká událost, která se tak nazývá podle potoka Kačáku ve středních Čechách, je jednou z těch událostí, které se staly v devonském útvaru, to znamená asi tak před 370, 380 miliony let. Ovlivnila vývoj prakticky na celém světě.

Budil: Takže na celé naší planetě se odehrála katastrofa Kačák?

Chlupáč: Nebyla to katastrofa, byla to událost, která jistě trvala několik desítek tisíc let a projevila se tím, že stoupla hladina světového oceánu. A geologie nám teprve nyní v současném stavu našich vědomostí dovoluje poznat, že šlo skutečně o globální událost, jejíž stopy můžeme zjistit nejen zde u nás v Barrandiénu, ale také v mnoha jiných oblastech, třeba ve střední Asii nebo v Severní Americe nebo v severní Africe. Je překvapující, že podíváme- li se na změny hornin stejného stáří zde v Čechách a ve východní části Severní Ameriky, jsou jejich sledy velice a velice podobné. Takže ta událost zanechala stopy skutečně nesmazatelné.

Budil: Proč se udála?

Chlupáč: Pravděpodobně došlo k oteplení. Globální změna klimatu vedla ke zdvihu mořské hladiny, chladné oceánské vody vystupovaly, jistě docházelo k rozsáhlým záplavám okrajů kontinentů, vymíraly organismy.

Budil: Kačák byl tedy na kraji moře, a jak vysoko tam asi světové moře stouplo?

Chlupáč: Kačák tehdy vůbec ještě neexistoval. Bylo tady moře hluboké tak 200, 300 metrů, a zdvih hladiny mohl být až sto metrů - a to už je zdvih skutečně pořádný. Zapsal se nám v horninách tím, že vápence, které vznikly v mělkém moři, byly poměrně náhle vystřídány ukládáním tmavých břidlic. Ty vznikaly ve větších hloubkách a nadto ještě v hloubkách s nedostatkem kyslíku, takže v této úrovni vyhynulo mnoho organismů, což můžeme zjistit podle toho, že v horninách ubylo zkamenělin.

Podobných událostí se událo v geologické minulosti poměrně hodně a právě náš Barrandién ve středních Čechách dovoluje například v devonském útvaru tyto události velmi podrobně studovat. A proto také celá ta událost, která se udála ve středním devonu, dostala mezinárodní označení kačácký event neboli kačácká událost.

Nebyla to ovšem událost jediná. I poněkud starší prohloubení moře, tedy výstup mořské hladiny nad svůj normál, je nazýván podle české lokality, a to podle Dalejí v Prokopském údolí u Prahy. To je zase dalejská událost, také mezinárodní termín. Takže třeba geologové v Austrálii sice nevědí, kde jsou Čechy, ale ví o Dalejích a ví o Kačáku.

Budil: A kdy se takto znepokojila Země při té dalejské události?

Chlupáč: To bylo trošku dříve než při té kačácké, tak před 370 až 390 miliony let.

Budil: Tedy pro geologa stoupání hladiny není nic výjimečného. Její budoucí zvýšení dejme tomu o sto metrů by ovšem velice ovlivnilo život člověka.

Chlupáč: Ano, náhlé události, to je takový hit dnešní geologie, protože geologové mohou i předvídat do budoucnosti, co se může zdvihem mořské hladiny stát. A zde jsme u událostí velice aktuálních, protože od poslední doby ledové uplynulo teprve deset tisíc let a za celou tuto dobu můžeme pozorovat tendenci k zdvihu, tedy ke stoupání mořské hladiny. A když nyní oteplování ovlivňuje svou činností člověk, může zdvih mořské hladiny, který se projevuje táním ledovců, ještě velice urychlit. A proto stoupnutí hladiny je věc aktuální a musíme se jí zabývat. Právě zde nám geologická minulost ukazuje, jak taková událost probíhá a jaké může mít následky. Bohužel nám neukáže, co se stane s lidmi.

autoři: Ivo Budil , Ivo Chlupáč
Spustit audio