Česko trápí mrazy, Ostravsko navíc špatný vzduch

25. leden 2010
Zprávy , Zprávy

Celou Českou republiku sužují silné mrazy, na Ostravsku v pondělí naměřili až mínus 23 stupňů Celsia. Východ země zasahuje studený vzduch z Polska, západní část republiky hlásí teploty zatím mírnější. V noci ale počítejte s teplotami deset stupňů pod nulou. Takové počasí může být v některých případech i nebezpečné pro lidské zdraví, Česko hlásí už i první oběti mrazu - jsou to většinou bezdomovci.

Za víkend venku umrzlo šest lidí. V pondělí našli lyžaři na Rýmařovsku dalšího muže. V pětadvacetistupňovém mrazu jen na chvíli vyšel z domu. Na Ostravsku navíc situaci zkomplikoval smog, množství polétavého prachu překročilo povolenou hranici až devětkrát.

"Koncentrace prašného aerosolu se pohybují od 250 mikrogramů na metr krychlový naměřených v Ostravě v Mariánských horách, až po 449 v Českém Těšíně," upřesnila reportérka Silvie Mikulcová.

Mráz ohrožuje každého, kdo se venku zdržuje delší dobu. Nejen bezdomovce, ale i seniory a nemocné. Lékaři varují, že omrzliny hrozí na nechráněných částech těla, jako jsou prsty rukou a nohou, ušní lalůčky a nos.

Meteorolog Jan šrámek uvedl, že noc na úterý by neměla být tak mrazivá, a to zejména na Moravě a ve Slezsku: "Nejnižší noční teploty by se měly na severovýchodě pohybovat t okolo minus 15 stupňů."

Nejmrazivější počasí můžeme čekat v noci na středu, kdy bude na většině území minus 20, na horách minus 28 stupňů Celsia.

autoři: mkp , jht
Spustit audio