České šičky se pohybují na hranici chudoby

10. únor 2016

V České republice se vyrábějí oděvy za nedůstojných podmínek. Vyplývá to z výzkumu organizace NaZemi. Podle něj české šičky ze tří zkoumaných továren vydělávají zhruba 11 tisíc korun čistého měsíčně, navíc vykonávají zdraví nebezpečnou práci, pracují pod tlakem a práce přesčas bývá často nucená.

Jiří Česal, výkonný ředitel ATOK Asociace textilního - oděvního - kožedělného průmyslu souhlasí s tím, že mzdy v oděvním průmyslu patří k nejnižším v ČR. Statisticky se pohybují na hranici tzv. příjmové chudoby.

České oděvní firmy s tím podle Česala nemohou ve stávající situaci nic dělat. Čelí obrovskému tlaku na nízkou cenu ze strany velkých oděvních značek.

„V roce 1990 tvořily osobní náklady na odívání 5,5 %, v roce 2014 už to byly jen 2,6 %. Dostaly se sem totiž levné dovozy především z Asie, které byly často pod výrobními náklady českých firem.“

Aby se mohly zvýšit mzdy v českých firmách, nejprve je potřeba nastavit bariéry dovozu příliš levných výrobků, které se vyrábějí jinde a za jiných podmínek. „České oděvní firmy nelze srovnávat s firmami v Bangladéši nebo Mali,“ říká Česal.

S tím souhlasí také projektový koordinátor NaZemi Petr Mareš, který se podílel na výzkumu v oděvních firmách. „České firmy jsou v hyper konkurenčním prostředí globálních značek, které dovážejí za zlomkovou cenu. Prvním krokem je donutit na mezinárodní úrovni tyto velké firmy k odpovědnosti vůči svým dodavatelům,“ je přesvědčen Mareš.

Spustit audio